Sjaak van Loon runt vol passie museum Wings over Woensdrecht: ‘Het leukste zijn al die verwonderde gezichten’ 

Sjaak van Loon (81) is al heel wat jaren met pensioen, maar nog volop in de bloei van zijn leven. Dat komt mede doordat hij zijn passie mag delen met jong en oud: de wereld van vliegtuigtechniek in het museum Wings over Woensdrecht. Een plek waar vrijwilligers je prachtige en persoonlijke verhalen vertellen. 

Vliegtuigtechnicus Sjaak was jarenlang zelf werkzaam als vliegtuigtechnicus bij Aviolanda/Fokker. Met, hoe kan het ook anders, het vliegtuig vloog hij de hele wereld over om onderhoud aan vliegtuigen te plegen en ter plekke de lokale medewerkers te trainen hoe je met deze techniek om moet gaan. Wanneer de klus geklaard was, vlogen Sjaak en zijn team weer naar Nederland, op naar het volgende project. 

Reünie
Wanneer Sjaak met pensioen gaat, wordt hij lid van de vereniging voor gepensioneerde oud Fokker-medewerkers. Niet veel later werd hij voorzitter van de vereniging. Sjaak: “Toen we in 2015 besloten een reünie te organiseren voor oud-medewerkers van Fokker, kwamen daar maar liefst 475 genodigden op af. In de uitnodiging deden we een oproep om oude spullen van het werk mee te nemen. Dat hebben we geweten: er werd die dag heel wat tentoongesteld.” 

Waar de vereniging er vanuit ging dat iedereen zijn spullen weer mee naar huis zou nemen, was dat niet het geval. Sjaak lacht: “Dat ruimde bij de mensen natuurlijk lekker op!” Hij besloot dan ook zelf de spullen mee naar huis te nemen, want weggooien kon hij niet over zijn hart verkrijgen. “Met als resultaat dat er zoveel Fokker-spullen bij ons thuis lagen… Op een zeker moment zei mijn vrouw: ‘Begin anders een museum’. Ik vond het een prachtig idee!”  

Het museum 
Het enthousiasme bij Sjaak is geboren: hij trommelt andere vrijwilligers op en legt contact met de vliegbasis Woensdrecht. Ook hier is men enthousiast over zijn museumidee. In 2019 is het dan eindelijk zover: de opening van het museum Wings over Woensdrecht. Wanneer je het museum binnenstapt, word je meegenomen in het ontstaan, de opbouw en onderhoud van vliegtuigen. “Vanaf de basis van het zweefvliegen tot aan nu, willen we laten zien wat er in de vliegtuigindustrie speelt”, vertelt Sjaak. “Laatst was er een mevrouw die de vraag stelde of vliegtuigen ook een APK-beurt krijgen. Dat vonden we zo’n leuke vraag dat we er een tentoonstelling van hebben gemaakt. Die is vanaf medio september / oktober te zien in het museum.” 

Om de vier maanden is er een nieuwe tentoonstelling te vinden in het museum. Sjaak: “We hebben momenteel een thema over neergestorte vliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er worden op dit moment onderdelen opgegraven die wij vervolgens tentoonstellen.” 

Educatief 
Hij vervolgt: “We zijn ons ook gaan richten op educatie. Vorig jaar hebben we ruim driehonderd kinderen van vijf en zes jaar over de vloer gehad. Dat is zo leuk! Ook hebben we een presentatie voor de schoolverlaters om ze enthousiast te maken over vliegtuigtechniek.” 

Verwondering 
“Het is zo leuk als bezoekers ontdekken hoe een vliegtuig in de lucht kan blijven, of waar de brandstof zit. Dat soort weetjes en verhalen van onze vrijwilligers zorgen voor verwonderde gezichten bij onze bezoekers”, glundert Sjaak. “We zoeken nog meer vrijwilligers die hun verhaal willen vertellen: het is fantastisch om persoonlijke ervaringen met passie te mogen delen!” 

www.wings-over-woensdrecht.nl 

augustus 2022