De Liberation Route laat zien wat de impact van oorlog is op burgers en militairen. Het vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de westelijke geallieerden vanaf Zuid-Engeland naar de stranden van Normandië, De Scheldedelta, de Belgische Ardennen, Brabant, Arnhem, Nijmegen, het Hürtgenwald en Berlijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd op het scharnierpunt van Brabant en Zeeland lang en stevig gevochten tijdens de Slag om de Schelde. Liberation Route Europe (LRE) loopt van Zuid-Engeland via Frankrijk, België en Nederland tot Berlijn en volgt voor een groot deel de Brabantse Wal. De Brabantse Wal was door het hoogteverschil heel moeilijk te veroveren, en is tevens een link naar Zeeland waar de Slag om de Schelde werd uitgevochten. Die slag vervulde een sleutelrol bij de bevrijding. 

De Brabantse Wal en Slag om de Schelde
Op de Brabantse Wal concentreert de route zich op De Slag om de Schelde; één van de grootste operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Canadese troepen en troepen onder Canadees bevel zoals Britten en Polen hebben de opdracht de Westerschelde, de toegangsweg naar Antwerpen, te veroveren op de Duitsers. De Antwerpse havens zijn voor de geallieerden van cruciaal belang voor de toevoer van troepen en materiaal. Dit leidt tot een ongekende strijd, waar ook een groot deel van Brabant bij betrokken is. Het traject dat de bevrijders in Brabant aflegden wordt in de provincie zichtbaar gemaakt door de Liberation Route Europe.

Militaire erevelden
In Bergen op Zoom bevinden zich twee militaire erevelden die herinneren aan het oorlogsverleden.
British War Cemetery; het grootste gedeelte van de (overwegend Britse) gesneuvelden die hier begraven liggen, is luchtmachtpersoneel dat is omgekomen boven Nederland. De begraafplaats telt 1.284 graven. Op deze begraafplaats bevinden zich ook enkele graven van militairen die omkwamen tijdens de Eerste Wereldoorlog. 
Canadian War Cemetery; de meeste militairen die hier begraven liggen, zijn omgekomen tijdens de Slag om de Schelde (september- november 1944). Op deze begraafplaats vonden 1.119 soldaten hun laatste rustplaats. Het merendeel van de gesneuvelden zijn Canadezen, namelijk 969.
De militaire erevelden liggen aan de Ruytershoveweg in Bergen op Zoom. 

www.liberationroute.nl