Bergen op Zoom staat bekend om haar prachtige historische binnenstad. Als je hier door de smalle steegjes en over de knusse pleintjes loopt, voel je de sfeer van een rijk en bewogen verleden, dat al meer dan achthonderd jaar terug gaat. Alleen al in de binnenstad vind je meer dan 800 monumenten! Het meest opvallend is het Markiezenhof, het stadspaleis waar vroeger de heren van Bergen op Zoom woonden. Binnen vind je nog de Hofzaal met de gebeeldhouwde Christoffelschouw, de stijlkamers die ingericht zijn zoals het in vroeger tijden was en op zolder een heel bijzonder kermismuseum. Andere opvallende monumenten zijn onder andere het oude stadhuis, de Gevangenpoort en de Sint Gertrudiskerk, die in de volksmond De Peperbus genoemd wordt.

Vroeger werd Bergen op Zoom ook wel La Pucelle (de maagd) genoemd, omdat de vestingstad bekend stond als een onneembare vesting. Van oorsprong was de stad niet alleen een handelsplaats, maar ook een kermisstad. De eerste en laatste jaarmarkt van het seizoen werden van oudsher hier gehouden. Nog steeds heeft Bergen op Zoom een bijzondere jaarmarkt: de Krabbenfoor. Voor dit evenement, dat in het laatste weekend van juli gehouden wordt, komen bezoekers van heinde en verre.

Momenteel telt Bergen op Zoom ruim 66.000 inwoners. Opvallend is het grote aantal vrijwilligers dat de stad kent: in verenigingen, het cultureel leven en de organisatie van evenementen. Daarom is er ieder weekend dan ook wel iets te doen in Bergen op Zoom; grote evenementen als ProefMei en de Foodstoet, de Maria Ommegang en natuurlijk Vastenavend, zoals Carnaval in onze stad genoemd wordt. Verder zijn er talloze concerten, theatervoorstellingen, braderieën, stoffenmarkt, boekenmarkten, kinderactiviteiten en nog veel meer. Bewoners, gemeente en ondernemers zorgen samen voor een bruisende binnenstad.

Maar ook buiten de stad is genoeg te genieten. Door de unieke ligging op de Brabantse Wal is Bergen op Zoom omringd door mooie natuur. Wat dacht je van de wereldberoemde Mozesbrug op Fort de Roovere, waarbij je als het ware door het water heen loopt? De paarse gloed van de Bergse Heide? Of watersporten op de Binnenschelde, genieten aan het strand en op de gezellige terrassen aan de Boulevard? De Brabantse Wal zelf ligt op de grens van Brabant en Zeeland. Niet voor niets wordt Bergen op Zoom ook wel 'de plek waar Brabant Zeeland kust' genoemd.

Ga voorbereid op pad en haal de Citymap op bij VVV Brabantse Wal en ondernemers in de binnenstad of download.