Het Belgisch-Nederlandse Geopark Schelde Delta ontving in maart officieel het UNESCO Global Geopark keurmerk! Het Schelde estuarium heeft nu de eer zich een UNESCO Global Geopark te mogen noemen, dankzij zijn unieke geologische, cultuurhistorische en landschappelijke eigenschappen. Dit betekent internationale erkenning voor dit bijzondere gebied, vergelijkbaar met plaatsen zoals de zwarte vulkanische stranden van Lanzarote, de geothermische activiteiten van IJsland en de Colca Canyon in Peru.  



Unieke regio 
Nergens ter wereld is de wisselwerking tussen mens en water -de samenwerking én de tegenwerking- nog zo zichtbaar in het landschap als in de Vlaams-Nederlandse Schelde Delta. Een evenwicht vinden tussen het goede en het nodige in dit dynamische landschap is moeilijk, en verdient alle aandacht die een Geoparkstatus biedt.

Geosites op de Brabantse Wal 
De Brabantse Wal maakt deel uit van het Unesco Global Geopark en de drie gemeenten zijn partners in het Geopark Schelde Delta. In westelijk West Brabant bevinden zich een aantal geosites: de Brabantse Wal, Grenspark Kalmthoutse Heide, het Markiezaatsmeer, de Dintelse Gorzen en het Beekdal. Het Markiezenhof krijgt de functie van één van de zes onthaalpoorten in het Geopark. Benieuwd naar het hele gebied? Klik hier voor de kaart.

Grensoverschrijdend netwerk 
De realisatie van de Geoparkstatus is te danken aan de samenwerking van vijf provincies -Zeeland, Noord-Brabant, Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen- en meer dan 60 gemeenten, samen met verschillende kennisinstellingen, musea en toeristische diensten. Het is een prestatie van internationale samenwerking tussen publieke en private partijen. Het Geopark beslaat een gebied van 5.500 km² en omvat 63 partnergemeenten, met in totaal zo'n 1.500.000 inwoners. Het strekt zich uit over de provincies Zeeland en Noord-Brabant in Nederland, en West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen in België. Het omvat ook het Nationaal Park Oosterschelde.  

Rendieren zwerven over de toendra

Het landschap van de Brabantse Wal is al vaak veranderd. Maar hoe zag het er 15.000 jaar geleden uit? Willem de Weert schreef er een mooi artikel over.

Lees verder
Lees het artikel