Van kleine verborgen parels tot toeristische attracties. Over 160 kilometer lang ontdek je een veelzijdig aanbod aan bekende en minder bekende plaatsen die allemaal verband houden met de Zuiderwaterlinie. Op www.zuiderwaterlinie.nl vind je alle info en tips om je bezoek te plannen.

West Brabantse Waterlinie
De West Brabantse Waterlinie is onderdeel van de Zuiderwaterlinie. Het scheelde maar weinig of de West Brabantse Waterlinie was weg. Vergaan, verbrokkeld, overwoekerd door gras en struiken. Maar sinds 2010 worden de forten en vestingwerken gerestaureerd. Daarbij zijn er bergen verzet, letterlijk. Nu herrijst de geschiedenis hier, in al haar glorie.
De West Brabantse Waterlinie stamt uit 1628. Het doel van deze verdedigingslinie was helder: Bergen op Zoom, en daarmee de handelsroute van Zeeland naar Holland, beschermen tegen een aanval van de Spanjaarden. De linie bestond uit een aaneenschakeling van onder water gezet land en moerassen. Daarbovenuit torenden de forten Henricus, Pinssen, De Roovere en Moermont. Een eeuw later kwam daar 5,5 kilometer liniewal bij: tussen Bergen op Zoom en Fort de Roovere. Daarvan is nog één kilometer bewaard gebleven, tussen Fort Pinssen en Fort de Roovere.

Neem alvast een kijkje vanuit de lucht.

Op de fiets, te voet, met de boot of in de auto de Zuiderwaterlinie ontdekken
Water als verdedigingsmiddel, dat kan alleen door Hollanders bedacht zijn! Hoe dit precies werkte, dat ontdek je door gebruik te maken van de routes. Je kunt kiezen uit een autoroute, het Zuiderwaterlinie wandelboek of de LangeAfstand Waterlinie fietsroute. Meer informatie over de auto- fiets- en wandelroute vind je op www.zuiderwaterlinie.nl

Nieuw! Ontdek de Zuiderwaterlinie vanaf het water met het "heen en weertje" van Steenbergen naar Bergen op Zoom. Onderweg kom je langs Tholen. Klik hier voor de vaarroute.

West Brabants Fietsarrangement
Maak van je bezoek aan de West Brabantse Waterlinie een meerdaagse fietstocht. Met dit nieuwe fietsarrangement fiets je van Bergen op Zoom naar Steenbergen en/of Tholen (of andersom) en de kofferservice zorgt ervoor dat je bagage klaarstaat in de hotelkamer. 

Hoe kun je dit arrangement boeken?
1. Kies en boek de hotels waar je wilt overnachten.*
2. Stuur een mail naar het eerste hotel dat je boekt. Vermeld 'fietsarrangement West-Brabant' en de naam van de andere hotels waar je geboekt hebt in je mail.
3. Het arrangement is geregeld!
4. Bij aankomst in het eerste hotel ligt een welkomstpakket en informatie over stad en streek voor je klaar. 
5. De kofferservice brengt je bagage van het ene naar het andere hotel.
* Boek tenminste twee verschillende hotels om gebruik te maken van de kofferservice.

Deelnemende hotels:
Bergen op Zoom: Grand Hotel de Draak, Cityhotel en Hotel Old Dutch.
Steenbergen: Hotel Brasserie de Kaai, Hotel Dok
Tholen: Hotel Sam