Moeder Ineke en zoon Sam runnen Landgoed Arcadia: ‘Een klein paradijs in Steenbergen!’

Je wordt verwelkomd door zeshonderd walnotenbomen, de geur van verse koffie en smeulende Big Green Eggs. Dit kan maar één ding betekenen: je bent aangekomen op landgoed Arcadia net buiten Steenbergen. Ineke (68) en haar zoon Sam (47) zijn sinds 2020 eigenaren van dit betoverende stukje Brabantse Wal. Ze vertellen er graag over!

Van een zakje walnoten naar een landgoed
Dat moeder en zoon samenwerken is geen verrassing: dit doen zij al 30 jaar. Die samenwerking begint in het import- en exportbedrijf waar Sam de eigenaar van is en waar Big Green Egg workshops bij dealers op locatie worden gegeven. Op een dag gaat Ineke walnoten kopen bij landgoed Arcadia en spreekt ze met de vorige eigenaar. “Is dit landgoed niet iets voor jou?”, vraagt hij haar, waarop Ineke lachend antwoord: “Nou, als ik een paar jaar jonger was geweest zeker!”

In de auto terug naar huis begint er toch iets te kriebelen: “Misschien is het toch wel iets voor ons én onze Big Green Egg workshops.” De workshops door het hele land kosten veel tijd en zijn niet altijd even handig te organiseren. En zo gaat het balletje rollen.

Ineke en Sam zijn nu twee jaar trotse eigenaren van landgoed Arcadia. Maar dat had wel wat voeten in de aarde. “Er moest heel veel gebeuren: de tuinen moesten worden opgeknapt, we hebben overal nieuwe elektriciteit moeten aanleggen en we hebben problemen gehad met het riool.”

De droom
Na een jaar verbouwen werd hun grote droom werkelijkheid: gasten kunnen Big Green Egg workshops volgen op het landgoed. Maar dat niet alleen: je kan er wandelen, genieten van een kop koffie of een verse lunch in de brasserie, walnoten kopen én je kan er vergaderen in de verbouwde ‘schuur’.

“We vinden het leuk om verschillende dingen te organiseren. Er komt hier aan het eind van het jaar een theatergroep optreden, we hebben een vaste kookclub en we ondersteunen ook jongerenwerk. Dat vinden wij heel belangrijk!”

En er is nog véél meer: je kunt er een barbequetafel huren en daarbij een pakket kopen met allemaal lekkers. “Er staat een mini Big Green Egg bij, die komen wij alleen even aansteken. Voor de rest zijn de gasten lekker met elkaar aan het kokkerellen.”

De Big Green Egg workshops
“Een workshop duurt vier uur. Wij adviseren iedereen om met de basisworkshop te beginnen. De masterclass die je kan volgen is erg lastig zonder basiskennis.” Vol passie vertelt Ineke wat er allemaal mogelijk is met de Big Green Egg: “Je kan roken, stoven en je kunt er zelfs een appeltaart mee bakken. Dit kan allemaal als je de temperatuurbeheersing onder controle hebt, dan kan je álles!”

De Big Green Egg workshop is voor iedereen een feestje: bedrijven, vrijgezellenfeesten, maar ook voor particulieren: “We hebben een stelletje gehad, die het zo naar hun zin hebben gehad dat ze als afsluiting van de bruiloft hier met hun gasten komen barbecuen. We maken er een heel evenement van met een geïmproviseerd restaurant, bloemstukken, noem het maar op. Dat is zo leuk om te doen én zo’n mooi compliment!”

Opbloeien
De Brabantse Wal straalt rust en ontspanning uit net zoals het landgoed. “De sfeer is heerlijk relaxed. Toen wij net open gingen na de covidperiode en we de eerste gasten mochten ontvangen, zag je iedereen opbloeien.” En dat is precies wat Ineke en Sam met landgoed Arcadia voor ogen hadden. “Dit is wat ons energie geeft!”

www.landgoedarcadia.nl

augustus 2022