Camping de Oudlandse Hoeve: de perfecte uitvalsbasis voor wandelingen en fietstochten in de unieke natuur van de Brabantse Wal 
In 2007 besluiten Christa en haar echtgenoot naar Brabant te verhuizen. Hun oog valt op een mooie boerderij, waar wel ‘het een en ander’ aan moet gebeuren. “In eerste instantie dachten we: ‘Mooi, maar wat doe je in godsnaam met een boerderij en zo’n ouderwetse schuur?’ Pas dan ga je fantaseren… Misschien kunnen we deze mooie plek wel delen met anderen? Er iets mee verdienen zelfs? Wat moet je anders met al die ruimte? Dus besloten we er een camping van te maken. Dat was een enorm traject: het duurde 5,5 jaar totdat we eindelijk toestemming kregen. En toen was het geld op.” 

Dat er van alles moest gebeuren om de boerderij geschikt te maken voor publiek was al snel duidelijk, vertelt de enthousiaste Christa. “Letterlijk álles moest aangepakt worden, er was enorm veel achterstallig onderhoud. We hebben een nieuwe tuin aangelegd, nieuwe bomen geplant, het oude kippenhok afgebroken.” 

Maar dat is lang niet alles, de boerderij wordt stapsgewijs omgetoverd tot een unieke parel met voor ieder wat wils: “Dit jaar zijn we begonnen met nieuwbouw en naar verwachting gaan we dit volgend seizoen presenteren aan onze bezoekers. Er komt een theetuin met een mogelijkheid voor een kop koffie of thee en een klein hapje als een tosti. Daarnaast komen er ruimtes voor workshops, lezingen, vergaderingen, kleinschalige feestjes en zelfs een kleine slaapzaal met douche en badkamer.” 

Uniek stukje Nederland 
Iedereen die de camping bezoekt ervaart direct de rust en de charme van het gebied. “Mensen zijn verbaasd hoe stil het hier is. Zelfs met alle 25 staanplaatsen bezet, is het enige geluid dat je hoort het opensissen van een blikje bier. En de vogels. Vanochtend was een gast nog op zoek naar de vogelkooien, zo luidkeels zingen ze hier.” 

De Brabantse Wal is bovendien een uniek stukje Nederland en de boerderij bevindt zich aan het begin van dat gebied. “De glooiingen worden hier langzaam zichtbaar en dat zorgt voor prachtige natuur. Je vindt hier zandgrond, kleigrond, hoogteverschillen, bos, water, heide, alles wat je in héél Nederland vindt, maar dan op één plek. Het is de perfecte uitvalsbasis voor wandelingen en fietstochten. Populaire routes zijn toch wel het Floris de Vijfde pad en het Waterliniepad. Maar ook de Zuiderwaterlinie is een trekpleister. 

Ook om van het stadsleven te genieten is de camping perfect gelegen: Bergen op Zoom is een prachtige stad en zelfs Antwerpen is met de auto maar twintig minuten rijden. Ook Steenbergen is een gemoedelijk stadje. Het is er heel gezellig, met verschillende restaurantjes, de haven en leuke winkels. Er is veel geschiedenis en tegelijkertijd loop je tussen de schapen en koeien in de natuur.” 

Uit de sneltrein  
Dit jaar wordt Christa 60. “De camping is wel zo’n beetje ons pensioen, dus het is mijn ambitie om de komende jaren de rust, ruimte en ontspanning met zo veel mogelijk anderen te delen. Mensen komen hier echt om te ontspannen. Je hebt hier alles wat je nodig hebt om natuurlijk te genieten. Ik hoop mensen te helpen om even tot rust te komen. Menig bezoeker zegt bij aankomst: eindelijk weer thuis. Aankomen op de camping betekent de files, drukte en hectiek van het leven achter je laten, even uit die sneltrein stappen. Iemand hoeft maar naar het bos te kijken en die druk is spontaan verdwenen.” 

www.oudlandsehoeve.nl

augustus 2022