Frans Hazen verloor zijn hart aan hotel De Draak: ‘Elke dag weer besef ik dat ik op historische grond mag lopen’
Wanneer je de drempel overstapt, word je als gast betoverd door geschiedenis, passie en liefde voor gastvrijheid en gastronomie. Je bent binnengetreden bij het oudste hotel van Nederland: hotel De Draak in Bergen op Zoom. De plek waar Frans Hazen (70) sinds 6 december 1984 trotse eigenaar van is. Hoe de gepassioneerde hotelier daar zo is gekomen? Hij vertelt het je graag!

De oorlog voorbij
Frans: “Na de middelbare school wilde ik graag chefkok worden. In 1968 begon ik dan ook als lerend kok bij hotel De Draak. Ik was nog jong, maar ik werd meteen verliefd op dit pand. In mijn gedachten heb ik het nooit meer losgelaten.” Na de opleiding vervolgt Frans zijn studie aan de Hogere Hotelschool in Den Haag. Tijdens de Koude Oorlog wordt hij Chef Hofmeester van het hoofdkwartier van de Chef Generale Staf van de Nederlandse Landmacht. Na zijn militaire dienst werkt hij vierenhalf jaar als manager van het concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen. Je leest het goed: de magie van gastvrijheid laat Frans niet meer los.

Hij vervolgt: “Op een dag belde de vorige eigenaar van hotel De Draak me op met de vraag of ik terug wilde komen naar Bergen op Zoom, als manager van het hotel. Mijn liefde voor De Draak was altijd gebleven. En zo geschiedde dat ik een poos later, op 6 december 1984, De Draak heb gekocht.”

Investeren is bouwen
Dat klinkt simpel, maar natuurlijk ben je niet zomaar ineens eigenaar van het oudste hotel van Nederland. Frans: “Er moest veel worden geïnvesteerd. Ik had een mooi plan en de bank keurde het gelukkig goed.” Samen met zijn enthousiaste medewerkers ging hij in volle vaart: “Het was bouwen, bouwen en nog eens bouwen.” Ondertussen kwam er nog een nieuwe parel op het pad van Frans: de voormalige Pastorie. “Ik wilde het heel graag hebben in verband met de parkeerplaatsen aan de achterkant. Toen ik het kocht kon je nog parkeren op de Grote Markt van Bergen op Zoom, maar ik wist dat dat niet heel lang meer ging duren.”

Een paar jaar later werd Frans benaderd door de eigenaar van Hotel De Gouden Leeuw die ook op de Grote Markt gevestigd was. “Hij vroeg me of ik interesse zou hebben in het pand. Dat had ik zeker! Sterker nog: tot 1574 hoorde De Gouden Leeuw bij De Draak, net zoals het poortgebouw, totdat Filips II vanuit Madrid besloot om De Draak in stukjes op te delen en in de openbare verkoop te zetten.” Na 425 jaar kocht Frans het voormalig stukje Draak weer terug.

“Tussen de verbouwingen door, zoals De Draak weer terugbrengen naar de hoogte zoals het in de Middeleeuwen was, moest het hotel blijven draaien. Eén ding was van belang: het hoofd koel houden en veertig keer per dag stofzuigen: ik had een doel voor ogen”, vertelt Frans gepassioneerd. Het resulteerde in 62 hotelkamers en een prachtig restaurant.

Vernieuwing
In de jaren die volgden, zette Frans een stukje Bergen op Zoom op de kaart met ‘zijn’ hotel De Draak. Stilstaan? Dat heeft hij in al die jaren maar weinig gedaan. De ontwikkelingen volgden elkaar op, en hoewel hij inmiddels de zeventig heeft aangetikt, is Frans nog altijd niet uitgespeeld. Dankzij de coronapandemie zijn er veranderingen doorgevoerd die nu niet meer weg te denken zijn: “We werken met tijdvakken voor het ontbijt zodat iedereen rustig kan eten én we hebben het restaurant permanent teruggebracht naar de grote zaal. Waar de allure van De Draak helemaal tot zijn recht komt. Never waste a good crisis zeggen we maar!”

Vol enthousiasme vertelt Frans over de nieuwe plannen voor De Draak: “In het voormalig Hemingway gedeelte komt een prachtige hotelbar met een internationale uitstraling waar je cocktails kan drinken met culinaire hapjes: The Bar - Fancy Drinks and Bites.”

Ook de keuken wordt volledig vernieuwd: “We gaan de keuken en receptie verplaatsen. Er komt een grote glazen wand voor de keuken zodat de gasten mee kunnen genieten van de kunsten in de keuken én er komen Chef Tables.” Hoe modern De Draak ook wordt, de oudheid verdwijnt niet. “Elke dag weer besef ik mezelf dat ik op historische grond mag lopen. Dat is heel eervol!”, vertelt Frans met een glimlach.

www.hoteldedraak.nl

augustus 2022