Het Brabantse Wal verhaal van... Diederick Janssens

woensdag 22 juli 2020

‘Bergen op Zoom is een van de mooiste plekken van Nederland’

Hij woonde jarenlang boven Amsterdam, maar besloot vorig jaar met zijn vrouw en drie kinderen naar Bergen op Zoom te verhuizen. Diederick Janssens weet het zeker: dit is een van de mooiste plekken van Nederland. Inmiddels heeft hij als hostelmanager bij Stayokay Bergen op Zoom in de Bergse bossen ook nog eens zijn droomjob gevonden. Tijd voor een goed gesprek!Aangenaam, Diederick! Vertel eens, van Noord-Holland naar West-Brabant…
Diederick: “Ja, dat is wel een leuk verhaal. Jarenlang woonde ik met mijn gezin in de Randstad. Totdat voor onze oudste zoon de tijd aanbrak om naar de middelbare school te gaan. Ineens dachten we: dat willen we onze kinderen hier niet meer laten doen. Het wordt tijd voor een fijnere plek om ons te vestigen. Na die beslissing hebben we met regelmaat stedentrips gemaakt in heel Nederland. Van Maastricht tot Harderwijk. En ja, ook Bergen op Zoom. Tijdens dat eerste reisje naar Bergen op Zoom sliepen we in een huisje van Stayokay. Eigenlijk was de keuze toen snel gemaakt. Bergen op Zoom moest onze nieuwe woonplaats worden.”

Waarom Bergen op Zoom en niet Limburg of de Veluwe?
Diederick: “Bergen op Zoom heeft wat ons betreft echt alles voor een aangenaam leven. Ik kan er uren over vertellen, maar laat ik starten met de bijzondere natuur rondom de stad. Van kleigronden tot bossen. Rondom Bergen op Zoom is het zo groen en divers. Maar ook de cultuur van de stad vind ik mooi. De mensen zijn erg open en trots, dat proef je in alles. En eigenlijk woon je hier op een cultureel drielandenpunt: Brabant, Zeeland en Vlaanderen. Na een kwartiertje rijden zit je in zowel Zeeland als Vlaanderen en bevind je je ineens in een totaal andere cultuur. Dat maakt deze plek voor mij zo interessant. Wonen bij de grens heeft voor mij trouwens altijd iets magisch gehad. Ik ben een reiziger pur sang, ben met mijn vrouw vier jaar lang op wereldreis geweest.”

En nu werk je bij Stayokay Bergen op Zoom, de plek waar jullie overnachtten tijdens jullie bezoek aan Bergen op Zoom!
Diederick, lachend: “Ja, geinig toch! Van gast naar manager. Eigenlijk kwam het afgelopen jaar alles samen voor mij. Jarenlang werkte ik in de randstad op verschillende hoofdkantoren. Ik begon mijn dag steevast in de file, om vervolgens urenlang in een druk kantoorpand te zitten en tot slot weer te eindigen in de file. Onze verhuizing naar Bergen op Zoom was de eerste stap naar een beter leven. Eenmaal hier gesetteld kwam een paar maanden later de vacature voor hostelmanager bij Stayokay in Bergen op Zoom online. Omdat ik zelf jarenlang voor grote reisorganisaties heb gewerkt, weet ik dat ik dol ben op toerisme. Maar deze baan als hostelmanager bij Stayokay in Bergen op Zoom gaat wel even verder dan dat: het is zó heerlijk om hier te werken. Vergaderen doen we als het even kan in de bossen, lekker buiten. Dat kende ik helemaal niet in de randstad.”

Wat maakt deze plek, Natuurpoort Stayokay, voor jou zo uniek?
Diederick: “Veel Nederlanders weten het niet, maar je kunt hier zo ongelooflijk veel leuke dingen doen. De natuur hier leent zich voor toffe mountainbiketochten. Maar ook wielrenners en wandelaars komen hier zeker te weten aan hun trekken. Verder is er het klimbos en het educatiecentrum Natuurpodium. Maar ook het kabouterpad voor de kleintjes en leuke GPS-tochten.”

Welke ambitie heb jij met Stayokay Bergen op Zoom?
Diederick: “Wat ik merk is dat mensen soms vergeten dat dit een hostel is. En dat we dus geen luxe horeca zijn. Sterker nog: om deze reden hebben we geen bediening op het terras. Dat past precies bij het concept. Onze grote binnenruimte waar men wat kan eten en drinken, is als het ware de lobby van het hostel. Het zou gek zijn als we daar naast de goedkope overnachtingsmogelijkheden luxe champagne zouden serveren. Mijn doel is daarom om er nóg meer een laagdrempelig verzamelpunt voor natuurliefhebbers van te maken. Een plek waar het niet erg is om met vieze modderschoenen binnen te lopen en waar honden meer dan welkom zijn. Waar alles het buitenleven ademt. Waar fietsers op adem kunnen komen, waar in de zomermaanden het kampvuur wordt aangestoken en de barbecue wordt aangeslingerd. Dat lijkt me een mooi streven.”

www.stayokay.com/nl/hostel/bergen-op-zoom