Het Brabantse Wal verhaal van... Jan van Til

dinsdag 25 augustus 2020

‘De rust van Ossendrecht kent men niet in de Randstad’

Wie de Volksabdij in Ossendrecht kent, weet dat dit een heerlijke plek is waar natuur, rust en gezelligheid samenkomen. Het is een hotel, restaurant, terras, trouw- en vergaderlocatie ineen, en dat op een prachtige plek middenin de natuur. Voor exploitant Jan van Til is het vooral een plek vol verhalen. Zijn liefde voor horeca én zorg kwamen hier, bij de Volksabdij, twintig jaar geleden samen.

Jans eerste kennismaking met de Volksabdij is een bijzondere. Hij volgt op dat moment de studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening in de Randstad, waar hij ook woont. Tijdens een van de studiedagen besluit de opleiding met een clubje studenten neer te strijken bij de Volksabdij in het zuiden van Nederland. Jan: “Ik vond het meteen een prachtig plekje op aarde. De rust… Die kende ik helemaal niet in de Randstad.”

Voor Jan stond voor die tijd het leven jarenlang in het teken van rennen. Voordat hij op zijn 35e de switch naar de zorg maakte, rondde hij de Hotelschool af. Horeca zat in het bloed, hij is ermee grootgebracht. Jan: “Ineens was ik daar klaar mee. Zodoende besloot ik me om te scholen naar de zorgsector. Al snel zette ik samen met nog wat mensen een inloophuis voor kankerpatienten op in Rotterdam.”

Toen hij hoorde dat het bisdom van de Volksabdij in Ossendrecht iemand zocht om het pand op te knappen, stond Jan vooraan in de rij. “Ik wist van mijn eerdere bezoek nog hoe mooi ik de plek vond. Maar misschien nog wel het allerleukste: op deze plek kan ik horeca en zorg combineren. De Volksabdij heeft een restaurant en terras, maar biedt ook ruimte aan bijvoorbeeld kankerpatienten om een weekend lang helemaal tot rust te komen. Dat vind ik prachtig. Mijn twee passies komen hier echt samen.”

Hij noemt zijn verhuizing van de Randstad naar de bossen van Ossendrecht gekscherend een ‘Ik vertrek-scenario’. “We moesten nog zoveel doen aan het pand. En de omgeving van Ossendrecht kenden mijn vrouw, kinderen en ik eigenlijk helemaal niet. Het is een soort Ik vertrek binnen Nederland.” Of dat meteen goed ging? Jan, lachend: “Aan de stilte hier moest ik echt wel even wennen, hoor. Het contrast met hartje Rotterdam is enorm. Inmiddels geniet ik er elke dag van.”

Honderduit kan de goedlachse Jan vertellen over de Volksabdij. De uniciteit zit hem volgens hem in de omgeving, de natuur, de rust, ruimte, maar ook het laagdrempelige. “We hebben bijvoorbeeld geen aparte lunch- of dinerkaart. Iedereen mag kiezen wat hij of zij wil gedurende de dag. Dat soort kleine dingen vind ik belangrijk. Mensen moeten zich hier thuisvoelen. De Volksabdij is voor iedereen. Elke keer weer als ik hier de lange oprijlaan oprijd, voel ik me trots en een gezegend mens.”

www.devolksabdij.nl