De lentezon straalt een aangename temperatuur af als we de wijngaard van Domaine de Brabantse Wal binnen wandelen… Vriendelijk worden we ontvangen door eigenaar Paul Bosse, die al 23 jaar op deze prachtplek aan de Brabantse Wal woont. Sinds tien jaar runt hij er een eigen wijngaard: Domaine de Brabantse Wal. Iets waarover hij niet uitgepraat raakt...

Hoe heeft dit bijzonder plekje aan de Brabantse Wal jouw hart veroverd?
“In dit dorp ben ik opgegroeid. Ik woonde er al jaren samen met mijn vrouw. We hadden ons oog al eerder op dit huis laten vallen en zeiden op een dag tegen elkaar: ‘als het ooit te koop komt, dan willen wij het graag hebben’. Zodoende kwam het jaren later op ons pad. Het is de plek die ons zo aansprak. Zo rustig gelegen met ruim een hectare grond. Toen nog helemaal bebost, maar met dit stuk grond in de zon, uit de wind en helemaal vrij gelegen, kun je van alles. Het idee van de wijngaard is ontstaan op een Zeeuws terrasje onder het genot van een glas Nederlandse witte wijn. Wat zij kunnen, dat kunnen wij ook…”

Wat die Zeeuwse nuchterheid wel niet teweeg kan brengen… een eigen wijngaard, klinkt als een droom voor velen. Voelt dat voor jullie ook zo?
“Als eigen ondernemer, zonder pensioenopbouw, zag ik dit als een mooie invulling voor later. Het stuk grond, dat hadden we, dus we konden vrijwel direct van start. Eerst met het bos weghalen en vervolgens na twee jaar starten met aanplanten. Daar gaat veel tijd overheen... op het Zeeuwse terras zag ik het helemaal voor me: 20 verschillende druivenrassen voor het maken van rode, rosé en witte wijn. Een bevriende wijnboer bracht me al snel terug naar de realiteit. Hoeveel grond heb je? Ik noemde de één hectare en vriendelijk sprak hij me toe: ‘Als je er ooit geld mee wil verdienen, dan is het slimmer om voor slechts één ras te kiezen’. Ik koos voor drie druivenrassen. Doordat ik hier midden in het aspergegebied zit, leek witte wijn de meest logische keus.”

Al sneller dan verwacht, zijn de eerste flessen wijn een feit. Maar hoe zorg je voor naamsbekendheid?
“Met hulp van een bevriende wijnboer hadden we na het eerste jaar elf flessen wijn. Dat breidde zich in rap tempo uit naar 268 flessen na het tweede jaar en het jaar erop maar liefst 2.500 flessen wijn. De reacties waren lovend. Zo bleek uit meerdere keuringsrapporten dat de wijn heel verrassend is en komt de lekkere smaak steeds naar voren. Op de wijngaard organiseerden we een speciale middag voor restauranteigenaren, koks en vinologen. Een oud bekende vinoloog vertelde er over de wijnen, die uiteraard geproefd konden worden. Hoewel daar nog weinig reactie op kwam, nam een ieder van hen stiekem twee doosjes mee. Zo verscheen onze wijn ‘Klein Wonder’ op diverse drankkaarten en in wijnarrangementen. We merken dat restaurants die zich richten op Nederlandse wijnen terechtkomen bij ons.”

Er is veel vraag naar de wijnen. Jullie winnen diverse awards vanuit de wijnkeuringen Lage Landen. Wat is het geheim van jullie wijnen?
“Het is verrassend goed uitgepakt. Bij ons ligt de focus vanaf het begin op het maken van kwalitatief goede wijn. Dat maakt dat we heel streng zijn in het seizoen. Het is weleens voorgekomen dat we in één seizoen 60% van de druiven hebben weggegooid, dat is zonde, maar komt de kwaliteit van de wijn enorm ten goede. Bovendien is de ligging van de wijngaard, pal op het zuiden en op één van de hoogste punten van de Brabantse Wal uitstekend voor een wijngaard. Het werk, dat doen we met veel plezier. Het is hard werken, maar daarnaast ook heel sociaal. Samen met vrijwilligers die ons helpen. Daar zijn we ontzettend dankbaar voor. Een ieder heeft affiniteit met wijnen. In de ochtend werken we samen in de wijngaard om in de middag te lunchen met een heerlijk koud glas wijn erbij. We genieten van onze wijngaard, dat is zoveel waard!”

onze-wijngaard.nl

mei 2020