Frank & Marloes: ‘Wij worden nog elke dag betoverd door deze plek’
Lopend over het landgoed van Orangerie Mattemburgh, gelegen in het hart van de Brabantse Wal, poppen er bij eigenaren Frank en Marloes tal van herinneringen op. Ze zijn trots op wat zij hier sinds 2005 hebben weggezet: een prachtig restaurant in een kas, waar mensen kennismaken met producten van eigen bodem. Als het aan hen ligt is dit niet alleen de plek waar ze werken, maar is het ook de parel van de Brabantse Wal. Hoog tijd voor een gesprek!

Dat het goedlachse stel deze plek de parel van de Brabantse Wal noemt, doen ze zonder arrogant te willen zijn. Frank: “Maar ik bedoel, kijk eens om je heen… Op deze plek word je toch betoverd door de natuur? Wij genieten hier nog elke dag.” Hun geschiedenis op deze plek gaat ver terug, naar het moment dat ze elkaar de liefde bezegelden. “Wij trouwden hier,  voordat we ons hier vestigden. Vanaf dat moment waren we verknocht aan deze plek!”

Passie voor horeca
Frank heeft altijd al een passie gevoeld voor horeca. Helaas voor hem zagen zijn ouders een toekomst daarin niet zo zitten, en dus werd het niet de Hoge Hotelschool, waarvan hij zo droomde. “Toen dacht ik: dan ga ik het op een andere manier ontdekken. Ik deed ervaring op in verschillende horecazaken hier in de omgeving en de Randstad en wilde alle facetten van het vak ontdekken. Van de keuken tot de voorkant van een restaurant, alles heb ik geprobeerd. Maar uitgeleerd? Dat ben ik nog steeds niet. Voor mij voelt elke dag nog als een leerles. Dat maakt dit vak zo leuk!”

Open keuken
Als in 2004 het aanbod volgt om op Landgoed Mattemburgh horeca te vestigen, twijfelen Frank en Marloes geen moment. Marloes: “Na onze bruiloft waren we al verliefd op deze plek, dus we zagen er meteen potentie in. Je moet wel weten dat het destijds niet meer was dan een wat vervallen plantenkas wat hier stond. De gebouwen zijn gerestaureerd door Brabants Landschap. Als je hier nu zit, kun je je dat niet meer voorstellen.” Met frisse moed gaan Frank en Marloes aan de slag: het idee dat Frank in zijn hoofd heeft, moet werkelijkheid worden. De kas werd omgetoverd tot sfeervol restaurant. In 2016 staat het stel weer een nieuwe verbouwing voor de deur en ontstaat er het ‘open keuken concept’: buiten wordt naar binnen gehaald: ze kweken op het landgoed in samenwerking met de tuinbaas van Brabants Landschap, Klaas Koopmans, hun eigen producten, vergeten groenten, fruit, kruiden en exoten.

Stilstaan doen Frank en Marloes niet snel. Weer wat jaren later zijn er plannen om de oude Orangerie  te restylen. En nu? In de winter van 2021 staat er weer iets nieuws te wachten: “We gaan vanaf oktober de Orangerie restylen. Dat belooft veel moois”, verzekert Marloes. Frank wil alvast een tipje van de sluier prijsgeven: “We gaan een soort Villa Volta-gevoel creëren. Gasten gaan verrast worden door iets unieks.” Helemaal onthullen wat er in de Orangerie gaat gebeuren doen ze nog niet. Maar dat er samen met hun architect mooie plannen zijn gesmeed, moge duidelijk zijn. “Voorlopig zijn we hier nog niet uitgespeeld”, lachen de twee ambitieuze Brabanders.

www.orangeriemattemburgh.nl

september 2021