Robert Deliën: ‘Wij proberen mensen te verbinden met de natuur van de Brabantse Wal’
Van Afrikaanse safari’s naar de bossen van de Brabantse Wal: bij Robert Deliën speelt de natuur een grote rol in zijn leven. Niet helemaal gek dus, dat hij een belangrijke functie vervult bij het Natuurpodium, het bezoekerscentrum van Provinciaal Landschap de Brabantse Wal. Met een goede dosis enthousiasme vertelt hij wat toeristen op deze prachtige plek zoal kunnen verwachten en hoe hij en zijn team eraan werken dit prachtige stukje natuur nog meer op de kaart te zetten.

Outdoor escapes
Te midden van de bossen in Bergen op Zoom, ligt het bezoekerscentrum waar Robert nog elke dag met plezier aan een missie werkt: zoveel mogelijk mensen met de natuur kennis laten maken. Ze het plezier ervan meegeven, maar ook het stukje achtergrondkennis. Waarom is de natuur zo belangrijk voor onze planeet? En hoe kunnen we daar samen aan werken? Robert: “Zo hebben we twee outdoor escapes opgezet in de natuur van Landgoed Lievensberg. Op een laagdrempelige manier gaan mensen de natuur in, op ontdekking. Onderweg krijgen ze opdrachten voorgeschoteld, die zorgen voor onderlinge verbinding tussen de deelnemers, maar ook voor meer kennis over de natuur. Een leuke win-winsituatie.”

Activiteiten voor jong en oud
People, planet, profit: daaronder schaart Robert de missie van het Natuurpodium. “Soms komen hier gezinnen met pubers, die eigenlijk liever thuis achter hun computer zouden zitten. Totdat ze in de natuur aan de slag gaan met bijvoorbeeld de outdoor escape. Als ze terugkomen zie ik ze vol euforie en energie. Dat doet dan ook het gezin goed. Daar doen we het ook voor, die onderlinge verbinding van mensen. De natuur is een ideale plek om even uit het drukke leven te ontsnappen. Ik word heel blij van zulke resultaten.” Robert en zijn team denken aan alle doelgroepen. Zo is er voor de allerkleinsten het kabouterpad, waarbij ze met een knapzakje, een kaboutermuts en een gps-speurtocht op pad gaan in het bos. Robert: “Als ik die blije bekkies zie als ze terugkomen, ben ik een gelukkig mens.”

Liefde voor de natuur
De grootste uitdaging zit hem voor Robert in zoveel mogelijk mensen bereiken en hen de natuur te laten waarderen. “Ik wil mensen bereiken die al van de natuur houden, maar ook mensen voor wie de natuur nog redelijk onbekend is. In die eerste doelgroep, mensen die al van de natuur houden, zitten ook weer heel veel verschillende types. Zo heb je in de bossen van Landgoed Lievensberg veel mountainbikers, maar zij botsen juist soms met wandelaars en rustzoekers, wanneer zij van de mountainbikepaden afwijken. Ik zie hier voor ons een taak om deze plek voor iedereen aangenaam te maken. En vervolgens om ze kennis over te brengen over de natuur. Vanuit die kennis ontstaat waardering en vanuit waardering ontstaat zorg voor de natuur. We moeten ons beseffen dat we met de natuur goed om moeten gaan. De natuur heeft zorg nodig van de mens. Gelukkig zie ik dat steeds meer mensen zich daarvan bewust worden. Ook in het onderwijs wordt er gelukkig meer en meer aandacht besteed aan klimaat en natuur. Dat vind ik tof.”

Dat de natuur hem zoveel doet, weet hij inmiddels al heel wat jaren. “Ik ben afgestudeerd als bestuurskundige met specialiteit in milieu. Mijn stage liep ik in het Krugerpark in Zuid-Afrika. Later heb ik in Ghana gewerkt als adviseur ecotoerisme. Sindsdien ben ik verknocht aan de natuur en onze planeet. Ik vind het fantastisch dat ik nu in mijn eigen omgeving, Bergen op Zoom, in de natuur mag werken.”

Praktisch
Info en reserveren voor de Outdoor Escapes en andere activiteiten kun je doen via www.natuurpodium.nl/voor-gezin-en-recreant

augustus 2021