De Brabantse Wal vanaf het water leren kennen: ‘Tijdens stand up paddling neem ik mensen mee langs dit prachtige waterlandschap’ Er is maar één manier om erachter te komen hoe prachtig dit natuurgebied aan de Brabantse Wal is: ga mee suppen. Het zijn een van de eerste woorden die de sportieve Mireille Mortiers uitspreekt als we haar willen portretteren. En ze heeft gelijk, dit moet je ervaren. Als de temperatuur op een zonnige dag maar liefst de 28 graden aantikt, klimmen wij bij Bobla SUP & Surf op een board en gaan we op avontuur…

Hi Mireille! Wat een eer dat we vandaag mee op pad mogen. Spannend ook… Kan iedereen leren suppen?
“In principe wel! Het is niet moeilijk, wel moet je weten wat je moet doen. Met een verkeerde windrichting kan het namelijk knap lastig zijn om terug naar het beginpunt te peddelen. Dat is de reden waarom ik hier mijn suplessen geef, ik wil dat mensen op een veilige manier het water op gaan. We gaan nog niet gelijk het water op, dus schud die spanning maar van je af. Net als altijd, wil ik jullie natuurlijk eerst van harte welkom heten! Welkom aan de Steenbergse Vliet en de Cruijslandse Kreken. We gaan straks een mooie tour langs een prachtig waterlandschap aan de Brabantse Wal maken. Maar eerst wil ik jullie wat uitleg geven over het suppen zelf, zodat jullie straks veilig het water op kunnen. Allereerst, gaan we de peddel instellen op de juiste lengte. Niet te hoog en niet te laag. Zorg ervoor dat de bolle kant van de peddel altijd naar voren wijst en let op je houding…”

Terwijl Mireille zorgvuldig de stappen uitlegt, suppen wij in gedachten al over het water… We dragen de sups naar de aanlegsteiger en stappen zorgvuldig op handen en knieën op de sup.
“Goed bezig, dit is de veiligste manier om op je board te stappen. Ga eerst maar eens op je knieën op het board in de richting van het riet aan de overkant. Dan kun je eerst even op je gemak het board, het water en de wind leren kennen, voordat je gelijk op je sup gaat staan. Ik kom jullie achterna… Vanuit daar gaan we op pas echt staand peddelen verder het natuurgebied in.”

Onderweg voorziet Mireille ons van de nodige tips. Handig, want zo gaan we een stuk sneller over het water. Wat is er zo bijzonder aan deze plek op de Brabantse Wal?
“Je kunt hier een prachtige ronde van zo’n negen kilometer rondom het waterschap maken. Dat is waanzinnig mooi! Negen kilometer op een sup is best pittig, dus dat gaan we vandaag niet doen. Maar deze ronde is zeker de moeite waard om eens te maken. Onderweg vertel ik als gids over de omgeving en de mooie plekken die we vanaf het water kunnen bekijken. Zelf sta ik nog voortdurend versteld van hoe mooi het hier is. Zeker op een dag als vandaag wanneer de temperatuur goed is en er weinig wind staat, is het suppen hier heerlijk. Waait het meer dan windkracht 5, dan ga ik windsurfen. Daar waar het allemaal ooit begonnen is. Ik houd van het water en daarom is deze mobiele supschool zo’n mooie aanvulling als er minder wind is. Naast suptours organiseer ik hier sup yoga, sup pilates en sup yoga speciaal voor jongeren. Dat zorgt voor de ontspanning die in deze bijzondere tijd hard nodig is. In de toekomst wil ik graag uitbreiden naar andere mooie plekken in de omgeving. En hoop ik nog meer mensen te inspireren over dit mooie plekje aan de Brabantse Wal.”

www.boblasup.com

juli 2020