Jeroen van Maurik: ‘Met een kwartier rijden heb ik al het gevoel dat ik me in Frankrijk bevind’                                       
Wie denkt aan Hotel Old Dutch in hartje Bergen op Zoom, krijgt mogelijk meteen visioenen van roze bloemen. De bloembakken aan de witte gevel van het hotel zijn al jarenlang eyecatchers voor passanten van het station van Bergen op Zoom richting de Bergse binnenstad. We spraken met eigenaar Jeroen van Maurik over Hotel Old Dutch, dat hij na zeventien jaar gerust zijn kindje mag noemen, en over de kracht van de Brabantse Wal.

Aangenaam, Jeroen! Vertel: hoe ben je als eigenaar van dit hotel in Bergen op Zoom verzeild geraakt?
Jeroen, lachend: “Goede vraag, want ik kom oorspronkelijk niet uit Bergen op Zoom. Mijn roots liggen in Rotterdam, maar voor de liefde ben ik naar Bergen op Zoom verhuisd. Mijn vrouw, Kim, heeft de Hoge Hotelschool gedaan en droomde er al jaren van een eigen hotel te runnen. Toen deze kans op haar pad kwam, is ze het avontuur aangegaan. Maar al snel kwamen we erachter dat dat in je eentje bijna niet te doen is. Naast de kamers hadden we ook nog een grand café, een bar en zalen bij het hotel.”

Dus jij bood je vrouw een helpende hand?
Jeroen: “Ik heb mijn baan opgezegd en vanaf dat moment runden we samen het hotel. Om kosten te besparen hebben we die eerste jaren samen in een eenpersoonskamer gewoond. Krap? Een beetje, maar eigenlijk deden we er niet meer dan slapen. Onze dagen begonnen om 6.00 uur met het ontbijtbuffet voor de gasten en eindigden ‘s avonds laat, na het diner. En dat zeven dagen per week.”

Dat klinkt pittig. Hoe houd je dat al zeventien jaar vol?
Jeroen: “Een hotel runnen is hard werken, maar geeft tegelijkertijd ook veel energie. Je ziet zo ontzettend veel verschillende soorten mensen. Gasten die een nachtje weggaan, gasten die een week of langer op vakantie komen, maar ook veel zakenlui. En bijvoorbeeld mensen die naar de obesitaskliniek gaan. Iedereen heeft zo zijn eigen verhaal, dat maakt het heel dynamisch. Maar toegegeven: toen we kinderen kregen, gingen we anders denken over dit werk. Na een tijdje besefte ik dat we onze zoon veel te weinig zagen. Daarom hebben we op den duur besloten te stoppen met het grand café, de bar en de zalen. Dat gaf meteen een hoop rust. Nu hebben we daar onze woonruimte van gemaakt.”

En waar is je vrouw inmiddels in dit verhaal?
Jeroen: “Toen we het grand café, de bar en de zalen stopzetten, zei zij al vrij snel: ‘dit kun jij in je eentje wel aan’. Kim is een erg projectmatig persoon. Als iets eenmaal loopt, gaat ze op zoek naar nieuwe uitdagingen. Inmiddels staat ze als docent voor klas op de hotelschool in Bergen op Zoom.”

Hoe reageren jullie gasten op Bergen op Zoom en de Brabantse Wal?
Jeroen: “Ik heb nog niet één gast gesproken die deze omgeving tegen vond vallen. Dat komt denk ik ook omdat men er niet zoveel van verwacht; de Brabantse Wal is wat dat betreft nog te onbekend in Nederland. Terwijl het schitterend is. Bergen op Zoom heeft een prachtig centrum en in de omgeving kun je ontzettend mooi wandelen of fietsen. Maar ook kanoën of suppen op de Steenbersge Vliet bijvoorbeeld. Of naar het strandje aan de Boulevard. Met een kwartier rijden heb ik altijd al het gevoel dat ik me in Frankrijk bevind. Dat is toch mooi?”

Ook logeren bij Hotel Old Dutch in Bergen op Zoom? Boek je kamer op www.hotel-olddutch.nl.

PS: Hotel Old Dutch heeft een indoor fietsstalling met oplaadmogelijkheid voor e-bikes en een indoor parking voor auto’s.

juli 2020