Macy van Sabben: ‘Jachthaven Waterkant is er een waar de passie voor het water vanaf spat’
Macy van Sabben, 24 jaar en opgegroeid in Bergen op Zoom. Mocht je haar zoeken, dan is zij te vinden in, op of rondom het water. Niet alleen aan het water van de Brabantse Wal, maar ook aan het warme zeewater van Bonaire waar ze de helft van het jaar woont. Of beter gezegd: duikt of vaart!

Jachthaven te koop
Jachthaven Waterkant stond al enige tijd te koop. Een haven van één kilometer koop je immers niet zomaar… Maar dat het een project is met veel potentie mag duidelijk zijn. Samen met haar vader en oom is Macy dit project aangegaan. En dat het nu haar project is, is de kers op de taart. “Het is gaaf om te zien hoe de haven weer opleeft en ik mijn eigen draai eraan kan geven. We zijn nog lang niet klaar, maar al goed op weg!”

Een grote klus
De jachthaven heeft jarenlang stilgestaan. Het inhalen van het achterstallig onderhoud is dan ook een grote klus. Het plaatsen van nieuwe steigers, het aanleggen van nieuwe ligplaatsen en het inrichten van een heel nieuw camerasysteem. Alles moet weer vanaf nul worden opgebouwd. “We hebben nu ook huisbootjes, oftewel: drijvende huisjes op het water. Toeristen vinden het fantastisch.” Ook hier komen weer nieuwe taken bij kijken, van housekeeping tot het aanschaffen van een boekingssysteem. Macy pakt het allemaal vol enthousiasme op!

Uniek in Nederland
“Het is heel tof dat we zo aan het groeien zijn, er zijn een hele hoop ligplaatshouders bijgekomen.” Op dit moment heeft de jachthaven ongeveer 450 ligplaatsen, waarvan nu de helft bezet is. “Dat is uniek in Nederland, dat wij als jachthaven op dit moment geen wachtlijst hebben.” Er kunnen zelfs boten tot 35 meter aanleggen. “Dus zelfs met een jacht kun je bij ons terecht.”

Van huisbootjes tot sup boards
“Wat ik ook heel leuk vind, is dat we veel activiteiten organiseren”, vertelt Macy enthousiast. “Je kan dus de huisbootjes huren, maar ook sup boards of luxe sloepjes. In de zomer vinden er evenementen plaats, zoals Aquafest en wijnproeverijen.” Macy heeft daarin alle vrijheid. Wanneer zij een idee in haar hoofd heeft, gaat ze zelf op zoek naar de mensen die dit kunnen verwezenlijken.

Tijdens een heerlijke wandeling door de jachthaven waar je je kan laten verwonderen door kleine én grote boten, kun je genieten van een lunch of drankje bij de brasserie. “Maar dat besteden we lekker uit. Anders wordt het wel heel veel werk.”

In de zomer is Macy zeven dagen per week in de jachthaven te vinden. Wanneer zij overwintert in Bonaire stuurt ze alles online aan. “Ik probeer een band op te bouwen met de ligplaatshouders en de mensen hier. Door middel van de evenementen probeer ik iedereen erbij te betrekken.”

De Brabantse Wal te water
De Brabantse Wal is prachtig per boot, vertelt Macy. “Je kan het open water op om te zeilen of je gaat heerlijk tussendoor om naar andere steden te varen, omdat het zo centraal ligt. Maar ook zonder boot is de omgeving hier prachtig!”

Ambities in overvloed
Macy heeft genoeg ambities voor jachthaven Waterkant. “We willen graag over op groene energie. Omdat we zo’n grote haven zijn, willen we milieuvriendelijker kunnen werken.” Denk aan de integratie van zonnepanelen, milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen voor steigers, energieopwekkende damwanden en nog veel meer. Maar ook gaan ze aan de slag met het aanpakken van nog meer achterstallig onderhoud. “We willen nóg meer evenementen gaan organiseren en nog meer service leveren aan de ligplaatshouders door een stalling op de kant te gaan realiseren.” Macy’s passie voor het waterleven straalt van de hele jachthaven af.

www.jachthavenwaterkant.nl

juni 2022