Martin Groffen: ‘De Kalmthoutse Heide is grensoverschrijdende schoonheid’
De Kalmthoutse Heide, het rustpunt tussen het drukke Noorden en het levendige Antwerpen, de perfecte uitvalsbasis om te fietsen, wandelen en helemaal tot rust te komen. Als voorzitter van Grenspark de Kalmthoutse Heide zorgt Martin Groffen voor structuur in het natuurgebied.

Structuur aanbrengen in een natuurgebied dat grenzen overschrijdt, dat is een uitdaging. Als voorzitter van de bijzondere commissie is Martin aangesteld door de twee ministers van natuur (van Vlaanderen en Nederland) en is hij verantwoordelijk voor het beschermen van het park en het behartigen van de belangen van de verschillende eigenaren. Want op de Kalmthoutse Heide is het niet alleen de natuur die uniek is.

Natuur verbindt
Het is een eer om voorzitter te zijn van het park waar hij als kind al kwam wandelen, vertelt Martin. “Er valt hier altijd wel wat te beleven. In dit grensoverschrijdende gebied komen twee culturen samen. Twee culturen die elkaar overigens goed gevonden hebben. Er is een optimale samenwerking met mensen die naar elkaar luisteren. Natuur verbindt: we werken samen aan de continuïteit van het gebied. Want die willen we waarborgen.”

Daar invulling aan geven is makkelijker gezegd dan gedaan, want met al die verschillende eigenaren zijn er net zo veel verschillende belangen te vervullen. Martin: “De één wil de natuur beschermen en de ander zo veel mogelijk mensen toegang geven tot dit mooie gebied. Het is de kunst om eenheid te creëren en een balans te vinden. Voor de eigenaren, maar ook voor de natuur.”

Voor de boomleeuwerik en nachtzwaluw
Want op 6000 hectare grond zijn meer partijen betrokken. “Iedereen kent de Kalmthoutse Heide als uniek natuurgebied, je vindt er bijzondere vogels zoals de boomleeuwerik en de nachtzwaluw. De flora en fauna wordt continu gemonitord: vrijwilligers houden de bewoners van het gebied nauwlettend in de gaten. Is het te warm? Te vochtig? Is er een wolf gespot? Tegelijkertijd is het een geliefd wandelgebied dat veel toeristen trekt. Daar heeft de omgeving weer baat bij: horeca, ondernemers en de omliggende regio’s profiteren van grote aantallen bezoekers. Maar dan moet je die bezoekers wel in goede banen weten te leiden.”

Mountainbikeroute en uitkijktoren
Letterlijk, want zonder wandelpaden gaan mensen zelf op avontuur. “Een overkill aan toeristen willen we voorkomen. Als grensparkorganisatie brengen wij de wensen van de eigenaren samen, terwijl we de natuur beschermen. Vorig jaar hebben we een nieuwe mountainbikeroute aangelegd, die we met consensus hebben uitgestippeld. En er is een nieuwe brandweertoren, die tevens als uitkijktoren gebruikt wordt. Maar ook voor het onderhoud van de bossen slaan we de handen ineen. Exoten kennen geen grenzen: wanneer een plantensoort hier niet thuishoort, moeten we deze gecoördineerd verwijderen.”

Wat ruist er door het struikgewas?
Bijzonder aan dit gebied is het stiltegebied, de kern van de Kalmthoutse Heide. “Je komt hier écht tot rust. Er is geen gemotoriseerd verkeer, de structuur van de wandelroutes is uitstekend. Je verveelt jezelf niet snel. Het is een groot gebied, met heide, vennen, begroeiing. Dankzij de stilte heb je meer aandacht en begrip voor alles wat groeit en bloeit. Na de wandeling laad je jezelf op met een kop koffie in Kalmthout of één van de andere omliggende gemeenten. Maar ook voor mensen die hier een paar dagen willen blijven zijn er voldoende opties: een uitstapje naar Zeeland of het bourgondische Bergen op Zoom. Of een fietstocht naar het prachtige havengebied van Antwerpen.”

Het favoriete plekje van Martin zelf? “De boomstronk waar ieder jaar een foto van mijn kleinkinderen wordt genomen. Het is bijzonder om samen de rust van dit gebied te ervaren en dat te delen met mijn kleinkinderen.”

www.grensparkkalmthoutseheide.com

juli 2022