Cora: ‘Het leuke aan het runnen van een gasterij? Iedereen die hier komt is blij!’
Als je iets met je hart doet, straal je dat uit. Het zijn de wijze woorden van de enthousiaste Brabantse Cora Luijks, die sinds 2018 doet wat ze écht leuk vindt: een b&b runnen met daaraan een ‘gasterij’. Inmiddels is Gasterij de Kladde een geliefde plek bij veel fietsers en wandelaars in West-Brabant. Hoog tijd voor een goed gesprek!

Cora groeit op in het dorpshart van Lepelstraat, waaraan De Kladde grenst. Met regelmaat komt ze in haar jeugd in Café de Kladde. Ze viert er haar communie en maakt er plezier op de feesten van haar opa en oma. Als het voormalige café in 2016 in de verkoop komt, weet ze: dit moet van ons worden. Samen met haar man besluit ze nieuw leven in de tent te blazen. “Of dit altijd al mijn droom was? Nee, niet eens perse. Ik wilde wél ooit iets voor mezelf doen. Toen dit in de verkoop kwam, wist ik het ineens. Dit moest het zijn.”

Finse sauna
Haar plan? Een bed and breakfast beginnen en een kleine kaart voor passanten. Die b&b is er inmiddels; Cora en haar man verhuren twee kamers, mét Finse sauna. Cora, lachend: “Dat liep ineens storm toen in de coronatijd alle sauna’s de deuren moesten sluiten. Sindsdien hebben we gasten uit heel Nederland mogen ontvangen, dat is te gek.” Inmiddels hebben Cora en haar man heel wat mensen over de vloer gehad, ook in hun gasterij. “Onze ligging aan een fiets- en wandelknooppunt maakt dit een ideale plek voor sportievelingen. Het leuke aan dit werk is dat iedereen die hier komt blij is. Dat maakt ook dat wij er vol voor gaan.”

Cora lacht als ze terugdenkt aan de saamhorigheid die hier, bij Gasterij de Kladde, ontstaat. “Vroeger kwam hier de Roparun langs en stonden we met het hele dorp ‘s ochtends vroeg langs de kant. Nu is dat niet meer, maar toen er laatst een wielerclub aankondigde een lange tocht te fietsen voor het goede doel, besloten we dit weer te doen. We stonden heel uitbundig met vlaggen langs de kant van de weg, voor de gasterij. Niet beseffende dat wielrenners op een iets ander tempo langskomen dan de Roparun. Het was in een flits voorbij. Stonden we dan met zo’n twintig man. Achteraf kunnen we er gelukkig om lachen. Het gaat om het samenzijn. Dat onze gasterij dat teweeg brengt, is alleen al mooi!”

Iets betekenen voor de ander
Gasten kunnen bij Gasterij de Kladde terecht voor een kleine kaart, een high tea of ambachtelijk ijs. En op maat geregelde feestjes voor groepen tot ongeveer 40 personen hoort ook bij de activiteiten. “Soms krijg ik ook aanvragen voor een uitvaart, dat is wel even andere koek. Zeker als het van bekenden is. Maar het geeft ook juist zo’n warm gevoel dat je in zo’n situatie iets voor iemand kunt betekenen, door hierin te faciliteren.”

Voorlopig is Cora nog niet uitgespeeld in de gasterij. En de Brabantse Wal? Die zal ze niet snel verlaten. “Ik vind dit gebied prachtig. Wij zitten hier op een zandbodem, terwijl de overbuurman op klei zit. Die diversiteit in de natuur op de Brabantse Wal is heel interessant. Zelf kom ik ook graag in de natuur bij Ossendrecht.” Lachend: “Soms krijg ik gasten uit de stad over de vloer, die zich verwonderen om het feit dat ze vogeltjes horen. Dat is toch mooi?”

www.gasterijdekladde.nl

juli 2021