‘Tijdens onze kersenplukdagen staan er rijendik met mensen uit alle windstreken’
Liefhebbers uit Limburg, België en van boven de rivieren weten hun weg naar Franken Fruit te vinden. Dit plekje op de Brabantse Wal lijkt steeds populairder te worden. Maar wat maakt de aantrekkingskracht zo groot om hier naartoe te komen? Wij gingen langs om Irene en Caroline te bevragen over deze bijzondere fruitkwekerij…
Hi Irene en Caroline, vertel! Welke rol speelt de fruitkwekerij in jullie leven?
Irene: “Dit familiebedrijf is begonnen bij onze overgrootvader. Vol passie runde hij de fruitkwekerij die toen nog een stuk kleiner was. Mijn vader die het kon overnemen, wilde wel gaan boeren maar had grootse plannen. Hij ging oriënteren in andere landen als Afrika, Brazilië en Australië. Maar koos er uiteindelijk voor om aan de Balsedreef te blijven. Mede door de komst van de snelweg waardoor het bedrijf groter werd dan toen zijn vader het had. Inmiddels is het bedrijf bijna 12 hectare groot.” De meiden zijn opgegroeid op de fruitkwekerij. Caroline: “Tussen de kisten vol met vers fruit die we bij de toonbank verkochten.Wij hielpen altijd al mee, totdat onze vader vrij plotseling overleed. We besloten het als familie te blijven runnen, naast onze andere banen. Al zijn ziel en zaligheid lag in dit bedrijf. Nu merken we dat we allemaal in iets anders uitblinken. Dat maakt het als familie héél leuk!”
Inmiddels zijn jullie één van de groots pluktuinen in Nederland. Hoe is dat zo ontstaan?
Irene: “Het begon eigenlijk bij een aantal Turkse klanten die op een dag zelf hun pruimen kwamen plukken. Zij eten namelijk graag zure harde pruimen. Dat waardeerden ze enorm. We hadden zelf niet altijd tijd om pruimen te plukken voor de winkel, dus stuurden we mensen zelf met een tasje de boomgaard in. Dat zelf plukken bleek aan te slaan. Wij merkten steeds vaker dat we zoveel tijd en energie in het plukwerk stopte, dat we daar amper aan verdienden. Zo bleek het idee van zelf plukken een interessant verdienmodel. Al het fruit dat kleiner is dan een appel plukken mensen hier zelf. Door de grote vraag startte we een aantal jaren geleden een crowdfundingsactie voor een nieuwe kersenboomgaard en konden we nieuwe bomen planten en zo het terrein uitbreiden met 1300 kersenbomen. Inmiddels zijn we één van de groots pluktuinen.”
Dit klinkt als een gouden formule: waarom heeft niet elke boer een pluktuin?
Irene: “Als je zoveel verschillende fruit- en groentesoorten kweekt, moet je van alles wat weten. We bieden zo’n 30 verschillende producten aan en 80 verschillende soorten rassen. Je gebruikt per fruitsoort verschillende machines en dat is heel tijdrovend.” Van het gezin bestaande uit twee zoons en twee dochters, houdt vooral Caroline zich bezig met de gezondheid van de gewassen: “Ik zorg voor het gezond houden en laten groeien en bloeien van onze gewassen. Als er vorst op de loer ligt, gaan we er ‘s nachts uit om te proberen de temperatuur in de boomgaard omhoog te krijgen. Dat is wel even wat werk, maar liever dat, dan een hele oogst die mislukt. En als je ziet hoeveel mensen we in het seizoen blij maken met ons fruit: daar doe je het voor!”
Hoe bereiken jullie al die liefhebbers voor jullie plukdagen?
Irene: “Wij zijn echt een seizoensbedrijf. In een paar maanden tijd is het aan ons om 12 hectare aan fruit te verkopen. Thuisverkoop is voor ons heel belangrijk! We bereiken inmiddels 2.500 mensen met onze nieuwsbrief, ruim 6.000 mensen via Facebook en 1.800 volgers via Instagram. Het allerleukste aan ons bedrijf is om te zien hoe het er hier in het fruitseizoen aan toegaat. Als wij de kersenplukdag van FrankenFruit aankondigen staan er rijen mensen voor het terrein. Er komen mensen uit Venlo, Brussel, Den Haag en België. Voor Mario uit Limburg was het bijvoorbeeld een traditie om samen met zijn moeder augurken in te maken. Inmiddels kan je bijna nergens meer verse augurken kopen en komt hij ieder jaar bij ons plukken om die traditie in ere te houden. Sommige mensen vermaken zich gerust vier of vijf uur in onze pluktuin. Maar als je de allermooiste kersen aan de boom zelf mag uitzoeken, daar kan niemand tegenop!”
www.frankenfruit.nl
juni 2020