Frank Hereijgers: ‘Hier tussen de kas en de schuren in, bij de koffieruimte, komen we elkaar weer tegen’                     
Ga je een fietsroute afleggen langs de Brabantse Wal, dan is daar Aardbeien Enzo. Dé plek waar eigenaren Frank en Carola Hereijgers inmiddels alweer 25 jaar ondernemen. Asperges en aardbeien, dat is wat ze hier verbouwen en verkopen. Het komt regelmatig voor dat mensen buiten openingstijden even langsfietsen voor de zoete zomervrucht, dankzij de versautomaten kun je er namelijk altijd terecht. Wij gingen langs om met deze gedreven ondernemers te praten over hun passie.

Hoe is de gepassioneerde liefde voor de aardbeien, hét bedrijf en elkaar ontstaan?
Carola: “We hebben allebei een boerenafkomst. Maar met een boer trouwen, dat zag ik niet zitten. Ik vond het vies, stinken en als boer heb je gewoon nauwelijks tijd. Een toekomst op kantoor, tussen bloemen of een winkel, dat zag ik wel voor me. Maar toen ik Frank tegenkwam, was dat op slag anders. De liefde heeft ons bij elkaar gebracht. Frank is opgegroeid in de tuinderij en dat is niet te vergelijken met het echte boerenleven.”
Frank: “Dat is nu alweer 25 jaar geleden. Ik heb het tuinbouwbedrijf van mijn vader overgenomen en dat was altijd al een droom. Op mijn vierde zat ik al tussen de aardbeien. In het bedrijf hou ik me vooral bezig met het zwaardere werk, de teelt en alles wat nodig is voor een zo goed mogelijk product.”
Carola: “Frank zit het liefst met zijn vingers in het zand, terwijl ik het vooral leuk vindt om alles hier gezellig te maken. Het contact met klanten in de winkel vind ik heel belangrijk en ik doe de administratieve werkzaamheden.”
Frank: “Hier tussen de kas en de schuren in, bij de koffieruimte, komen we elkaar weer tegen.”

Jullie maken veel klanten blij met verse aardbeien en asperges, is dat altijd al zo geweest?
Carola: “Al 25 jaar leveren we volle pallets aardbeien aan de veiling. We wilden in 2009 de kas uitbreiden, maar daar kregen we geen vergunning voor. Omdat er wel ruimte was voor de kweek van asperges, besloten we daarmee uit te breiden.”
Frank: “Toen wisten al veel mensen ons tuinbouwbedrijf te vinden. Zo kwam er eens een oudere dame op haar scootmobiel langs voor verse aardbeien. Nadat ik al de bakjes in haar scootmobiel had gezet, gaf ze nog echt haar portemonnee waar ik het bedrag mochten uithalen. Die waardering van klanten is zoveel meer waard, dan die volle pallets naar de veiling sturen.”
Carola: “Een jaar later zijn we gestart met een klein verkooptafeltje aan huis. Even later kwam daar de winkel voor in de plaats en hebben we de voorzijde uitgebouwd met een plek waar nu de versautomaten staan. Daar kunnen mensen 24/7 verse aardbeien uithalen.”
Frank: “Als het lekker weer is, fietsen mensen echt speciaal langs voor een bakje aardbeien. Ze halen de verse aardbeien en slagroom uit de automaat en wij zien ze vanaf ons huis op het bankje voor de winkel smullen. Dat is zo leuk om te zien!”

Wat maakt jullie anders dan andere tuinbouwbedrijven op de Brabantse Wal?
Carola: “Frank is imker. Dat is naast de aardbeien en asperges, zijn grote hobby.”
Frank: “Aardbeien moeten bestoven worden om mooie vruchten te krijgen. Dat gebeurt met hommels of bijen. Eerst deed ik dat hier alleen met hommels, totdat een imker van de Brabantse Wal hier een bijenkast plaatste. De manier waarop hij vol passie over zijn werk als imker vertelde, werkte zo aanstekelijk. Dat wilde ik ook! Ik ben de cursus gaan volgen en inmiddels zelf bijenimker. De bijenvolken staan hier tussen de aardbeien en asperges.”
Carola: “In de winkel verkopen we nu ook honing van de bijenvolken.”

Hebben jullie nog ambities voor de toekomst?
Frank: “Dit willen we blijven doen, niet groter. Voorheen deden we veel zelf, maar nu hebben we gemiddeld zo’n tien werknemers in dienst die ons meehelpen.”
Carola: “We willen het werk steeds makkelijker maken voor onszelf. Meer automatisering en minder onderhoud. Sinds twee jaar hebben we bijvoorbeeld ook een speciale service voor fietsers. Zelfs al is de winkel niet open, dan kun je hier terecht voor een bakje koffie of fris, we hebben een oplaadpunt voor elektrische fietsen én de versautomaten liggen altijd vol met verse aardbeien en in het seizoen ook Zeeuwse kersen.”

juni 2019