Meriam en Lilian van De Schaft: ‘We dachten: koffie en thee schenken, dat kan toch iedereen?’
In het hart van de natuur op de Brabantse Wal ligt een pareltje verscholen. Een pareltje waar bezoekers koffie en thee kunnen drinken, maar ook een speciaalbiertje, een wijntje of een knapperige tosti kunnen krijgen. En dat met twee spectaculaire bouwwerken om de hoek: de Pompejustoren en de Mozesbrug. Welkom bij De Schaft: de plek waar de eenvoud van de natuur terugkomt, met aan het roer: Meriam Matthijssen en Lilian de Bruijn.

De twee altijd vrolijke dames leren elkaar op jonge leeftijd kennen: Meriams dochter krijgt ponyles bij Lilian. Verder zien ze elkaar niet erg vaak, totdat Meriam vier jaar geleden besluit dat ze iets anders met haar leven wil. Paardenstallen mesten heeft ze inmiddels wel gezien, het wordt tijd voor een nieuwe koers. Via een goede bekende hoort ze op dat moment dat de gemeente Bergen op Zoom een keet wil wegzetten in de natuur van Fort de Roovere. Op de plek waar twee trekpleisters gebouwd gaan worden. Meriam: “Daar ben ik meteen ingesprongen. Op één voorwaarde: ik wilde dit avontuur niet in mijn eentje aangaan. En dus vroeg ik Lilian of ze het ook zag zitten.”

De rest is geschiedenis: sinds vier jaar runnen de vrouwen De Schaft in Halsteren. Op een plek waar vooral wandelaars en fietsers hun weg naartoe vinden. In De Schaft overheerst een warm woonkamer gevoel, terwijl met het vele hout de natuur er duidelijk in terugkomt. Meriam, lachend: “Die beginfase was wel écht een avontuur, hoor. Lilian en ik hadden totaal geen horeca-ervaring. Maar ik dacht: koffie en thee schenken, dat kan toch iedereen?” Redelijk impulsief zijn de twee de uitdaging aangegaan. Lilian: “Al snel bedachten we er ook lunch bij, gewoon: lekker simpel. Geen sterrenlunch hoor, dat past ook niet in deze setting. Met een simpele tosti en een koud biertje maak je mensen hier al gelukkig.”

Nu, vier jaar later, is De Schaft langzaamaan een begrip aan het worden in Bergen op Zoom en omgeving. Zeker bij natuurliefhebbers. Meriam: “Op zonnige dagen kan het hier uitpuilen van de mensen. Als het even kan schakelen wij dan onze dochters en mannen in. Personeel hebben we niet, dat hoeft van ons niet zo.” Lilian: “Het is ook lastig beloftes te doen aan personeel; als het regent komt er bijna niemand. Dan is er nauwelijks werk. Het is niet altijd alleen maar rozengeur en maneschijn, wat sommige mensen denken.”

Nu de dames zoveel op deze plek te vinden zijn, moeten ze toegeven dat ze de schoonheid ervan niet altijd meer zien. Meriam: “Er komen hier mensen van heinde en verre, zelfs uit China en Amerika.” Ondertussen laat ze het gastenboek zien, waarin inderdaad enthousiaste reacties staan van Amerikanen. “Deze mensen reageren altijd lovend op wat ze hier zien, de Mozesbrug en de Pompejustoren zijn erg geliefd bij toeristen. Ik weet ook wel dat het hier mooi is. Maar als je hier elke dag komt, vergeet je het ook wel eens.” Lilian, lachend: “Eigenlijk moeten we zelf weer eens wat vaker uit het raam kijken.”

Of ze ooit spijt hebben gehad van de beslissing om De Schaft te runnen? Lilian: “Nee, geen moment! De afgelopen vier jaar zijn voorbij gevlogen. Ik vind het werk dat wij doen hartstikke leuk. We zijn een goed team met z’n tweetjes, mensen komen hier volgens mij graag.” Ondertussen rekent een wandelaar zijn kop koffie af. “Meriam, zet even de transactie door!”, roept Lilian van achter de bar naar haar compagnon. “Ja hoor, de Pindame doet haar werk!”, roept Meriam terug. Eén ding is duidelijk: De Schaft is als een geoliede machine voor de natuurliefhebber.'

www.facebook.com/deschaft

2020