‘Voor de poort besef je niet dat de Brabantse Wal op de camping zo zichtbaar is’                                                             
 Het campingleven valt als een deken over me heen als ik vanuit de ingang naar het eetcafé wandel. De rust, de geur van de natuur en de eenvoud. Vrolijk stapt Stefan Kipping me tegemoet. ‘Hé, je bent er! Neem plaats op het terras en lust je wat te drinken?’ De eigenaar bezorgt me een warm welkom op Camping Uit en Thuis, een bijzonder plekje op de Brabantse Wal. Samen met zijn vrouw Heidi kletsen we over hun passie, deze mooie plek in de natuur en hoe het ondernemerschap hen bevalt.

De rust. De ruimte. De natuur. Het stadsleven. Voor gasten zijn het allemaal redenen om de camping Uit en Thuis aan de Heimolen te bezoeken.
Stefan: “Dit onbekend stukje Brabant wordt steeds meer ontdekt.” Niet alleen Nederlanders, maar ook Duitsers, Fransen en Italianen vinden hun route naar de camping. “Geloof het of niet, maar we hebben pas nog een fietsgroep van acht mannen uit Kazachstan ontvangen”, zegt Heidi lachend. “Een reis van plaats naar plaats bracht ze voor een nachtje naar onze camping. Op de fiets. Als bedankje kregen we een Parmezaanse kaas en een hoedje uit eigen land. De kaas was héél zout, helemaal niet als wij gewend zijn. Maar dit zijn leuke dingen!”

Hoe is het om op deze plek aan de Brabantse Wal te ondernemen? 
Stefan: “Wat zo grappig is, voor de poort besef je niet dat de Brabantse Wal op de camping zo zichtbaar is. Er is maar liefst zes meter hoogteverschil. Misschien heb je het wel gemerkt toen je naar het cafetaria liep, van de voorkant naar de achterkant van de camping ben je alleen maar aan het stijgen. We hebben hier acht hectare grond en dat willen we niet helemaal volbouwen. Zo zit er twee meter tussen buren op de camping en kan de natuur hier zijn eigen gang gaan. Juist die ruimte benutten we zo graag.”
Heidi: “Gasten genieten van de rust en ruimte in de natuur en binnen no time staan ze in het bourgondische Bergen op Zoom. In de stad en streek gaan ze vaak wandelen en fietsen. Van zoveel gasten krijgen we te horen dat ze niet wisten dat het hier zo mooi is. We merken echt dat dit onbekend stukje Brabant steeds meer ontdekt wordt.”

Jullie krijgen van gasten vaak te horen dat de Brabantse Wal zo mooi is. Wat maakt dit gebied zo bijzonder?
Stefan: “De afwisseling van het landschap, er is echt van alles: veen, heide, zandverstuivingen, klossen zeeklei; het is gewoon Nederland in het klein. Gasten kijken hun ogen uit op Fort de Roovere, proeven de historie in de stad op plekken als het Markiezenhof en wandelen en fietsen uren achtereen in de omgeving. Veel Zeeuwen weten onze camping te vinden. Ze komen hier in de bossen terecht, dat kennen ze in deze hoeveelheid in Zeeland niet, en dit is zo dichtbij. Hier in de omgeving zitten ongelofelijk veel dieren; eekhoorns, koolmeesjes, spitsmuizen, egels, maar ook de diversiteit aan boomsoorten is enorm. Eén van onze passies is de natuurbeleving. Zo hebben we in samenwerking met Stichting Bijenlandschap West-Brabant een bijenveld aangelegd, en staan er insectvriendelijke planten op het terrein. Zelfs de brandnetel is vlindervriendelijk. Of we daar veel werk aan hebben? Als je het goed doet, heb je minder werk en reguleert de natuur zichzelf.”

Hoe brengen jullie het thuisgevoel naar deze camping?
Heidi: “Wij willen dat gasten hier ‘gewoon’ kamperen. Met hypes als een glamping wordt dat steeds minder, maar wij willen juist laten zien dat gewoon kamperen ook bijzonder is. Op deze camping zijn geen permanente woningen, het is echt voor de recreanten. Mensen verblijven hier in hun vrije tijd. We hebben leuke interacties met onze gasten, waarvan sommige al de derde generatie kinderen hebben rondlopen. Dit is echt een familiebedrijf en onze kinderen zijn zelfs al vierde generatie. Dat maakt het heel vertrouwd. Zelfs Stefans moeder Nel werkt nog in het bedrijf. Ze is nu 70, maar heeft nog steeds een groot hart voor de zaak. Daar zijn we heel blij mee!”

Stefan: “Sinds vier seizoenen hebben we een zwembad en dat heeft ook veel invloed op het campingleven. We noemen het ook wel het ‘kakelbad’. Soms wordt er meer gekletst dan gezwommen. Een tijdje terug kwamen twee campinggasten elkaar na twintig jaar weer tegen in het zwembad. Ze ontdekten dat ze uit dezelfde stad komen en hier al jaren op de camping rondlopen. Zonder elkaar gezien te hebben. Het zwembad is echt een sociale ontmoetingsplaats.”

Snappen jullie dat gasten kiezen voor het campingleven?
Stefan: “Zeker! Anders houden we dit zelf niet vol. Het is wel goed om erbij te vertellen dat een camping runnen compleet anders is dan als gast een camping bezoeken. We werken in het seizoen non stop zeven dagen per week, waarbij ik soms weleens ’s nachts wakker wordt om nog even iets te regelen. Dat is wel even bikkelen. Maar hebben we zelf in het najaar vakantie, dan zoeken we ook de rust en de natuur van het campingleven op. We houden erg van Engeland. Daar zaten we voorheen in stacaravans, maar nu de kinderen wat ouder zijn trekken we vaak in een cottage. We zijn geen strandgangers, dus genieten we daar van de rust, ruimte, natuur en bezoeken we vaak ook nog wat plekjes om cultuur te snuiven. Maar voordat het vakantie is, eerst het seizoen op Camping Uit en Thuis volbrengen.”

www.campinguitenthuis.nl

september 2019