Ruud: ‘Het bourgondische leven en mooie natuur komen hier samen’
Als een echt ‘horecajonkie’ stapt Ruud de Weert op 14-jarige leeftijd voor het eerst de keuken van een restaurant binnen. Nu, heel wat jaren later, runt de 40-jarige Brabander een succesvolle zaak in het hart van de Brabantse Wal: Bij de Pastorij in het gezellige dorp Hoogerheide. Hoe hij daartoe is gekomen en wat hij er inmiddels allemaal heeft meegemaakt? Dat vertelt hij met veel plezier, zittend op zijn eigen terras!

Ruud groeit op in Hoogerheide, waar hij een onbezorgde jeugd beleeft. Vertrekken naar de grote stad? Het komt geen moment in hem op. Juist de dorpse sfeer, het ons-kent-ons, vindt Ruud zo heerlijk. Als hij veertien jaar is, besluit de jonge Ruud zijn eerste werkervaring op te doen. In de afwas bij restaurant Jagersrust, in het naastgelegen dorp Ossendrecht. “Daar leerde ik wat het woord ‘gastvrijheid’ eigenlijk inhoudt. Maar ook het woord ‘stress’. Horeca en stress zijn onlosmakelijk verbonden, daar moet je van houden. Ik kan je verzekeren: ik ben er gek op.”

Rust en gezelligheid
Het dynamische is wat Ruud zo aanspreekt in de horeca. Pieken op het juiste moment, mensen een onbezorgde avond geven. “En dat alles op een prachtige plek. De Brabantse Wal heeft echt veel te bieden. Eigenlijk is het gek dat het landelijk gezien nog niet zo’n bekende plek is. Je hebt hier gezellige dorpen, bourgondische steden om de hoek, maar vooral ook prachtige natuur. Zelf kom ik graag in het Grenspark Kalmthoutse Heide als ik de rust wil opzoeken.”

Zijn eigen restaurant, Bij de Pastorij, is in de gemeente Woensdrecht inmiddels een begrip. Dat nagenoeg al zijn personeel is gebleven na de verplichte horecasluiting door corona, zegt ook wel wat. “Dat was geen makkelijke tijd, nee. Maar mijn focus lag altijd op de mensen die voor ons werken. Zij maken onze zaak. Alleen door goed voor je mensen te zorgen en ze niet te belasten met je eigen problemen, kom je in de horeca ver.”

Bijzondere momenten
Gelukkig voert corona niet de boventoon in de herinneringen die Ruud hier heeft opgebouwd. Denkend aan de jaren dat hij Bij de Pastorij runt, poppen er veel mooie herinneringen op. Zoals het heuglijke moment in 2018 toen Ruud de West-Brabantse Startersprijs won. Ruud: “Toen ik na die avond terugging naar het restaurant, stond daar tot mijn verrassing het hele team met bloemen en cadeaus op me te wachten. Dat was wel even een kippenvelmoment. Het zegt denk ik veel over de saamhorigheid die er hier heerst.”

Ook denkt Ruud met een bijzonder gevoel terug aan de 65-jarige verjaardag van zijn moeder. Die werd gevierd in ‘zijn’ Pastorij. “Hoe bijzonder is dat, dat je dit mag vieren met al haar vrienden en familie op een plek die ik als zoon heb opgebouwd? Op dat moment voelde ik me zeker even trots!”

www.bijdepastorij.nl

augustus 2021