‘De Brabantse Wal Asperge? De beste ter wereld!’

vrijdag 19 april 2019

Een product dat zo uniek is in zijn soort, verdient een officieel moment van aandacht. Dat krijgt de asperge van de Brabantse Wal dan gelukkig ook traditiegetrouw elk jaar. Dit jaar vond op donderdag 18 april de officiële eerste aspergesteek plaats bij Aspergeboerderij Ooms in Steenbergen. We namen een kijkje!


  

Terwijl de zon zich deze middag van zijn beste kant laat zien, vult de grote schuur van de familie Ooms zich met talloze genodigden. De burgemeesters van de gemeenten Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht togen samen naar deze plek, samen met nog zo’n honderd andere gasten. Ruud van den Belt, burgemeester van Steenbergen, neemt als eerste van hen het woord en spreekt lovende woorden over het product waar deze dag alles om draait: de Brabantse Wal Asperge. Kenmerkend door zijn licht zilte smaak. Ruud: ‘Men zegt vaak dat dit de beste asperges ter wereld zijn. Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn’, spreekt hij vol trots.

De officiële eerste aspergesteek is na elf jaar een ware traditie te noemen. Een samenwerking tussen de ProefMei en de Telersvereniging maakt dit moment elk jaar weer tot een waar feestje, inclusief aspergehapjes en bijpassende witte wijn. Na de lovende woorden van alle sprekers is het tijd om met z’n allen het veld in te gaan, om dan toch echt die eerste asperge officieel te steken. Hobbelend door het veld met de tractor en daarachter een grote kar waarop de gasten zitten, arriveert men bij de aspergebedden van de familie Ooms, waar het grote moment plaatsvindt. Een beetje duwen, een beetje trekken, maar dan ineens is ie daar: het witte goud van de Brabantse Wal. De asperge. Vol plezier en met enige trots, onder toeziend oog van een hoop media en applaudisserend publiek, worden ze getoond aan alle aanwezigen. De Brabantse Wal Asperge. Hij is er weer. Een product waarop we trots mogen zijn!

----------------------

De Brabantse Wal Asperge onderscheidt zich in smaak van andere asperges door een licht zilte smaak. Deze unieke smaak is ontstaan door de combinatie van het zuivere grondwater van de Kalmthoutse Heide dat ondergronds uitloopt in de richting van Zeeland en de zilte zeelucht die vanuit Zeeland over de Brabantse Wal waait bij westenwind. Meer achtergrondinformatie over dit bijzondere product en alle telers is te vinden op de speciaal hiervoor ingerichte website www.brabantsewalasperges.nl.