Erkende Streekproducten


De Brabantse Wal heeft een erkend streekproduct in huis: de (tevens Europees erkende) Brabantse Wal Asperge. Hiermee staat de Brabantse Wal Asperge in het rijtje van Goudse kaas, Parmaham en de Opperdoezer Ronde: goed gezelschap dus!


Europees erkende Brabantse Wal Asperge 
onderscheidt zich in smaak van andere asperges door een licht zilte smaak. Deze smaak is ontwikkeld door de combinatie van het zuivere grondwater van de Kalmthoutse Heide dat ondergronds uitloopt in de richting van Zeeland en de zilte zeelucht die vanuit Zeeland over de Brabantse Wal waait bij westenwind. Vanaf april (afhankelijk van weersomstandigheden) is de Brabantse Wal asperge verkrijgbaar. Traditiegetrouw eindigt het seizoen op 24 juni (naamdag Sint Jan). Het 'witte goud' koop je bij de 15 aangesloten telers. Op www.brabantsewalasperges.nl vind je de adressen. 

AAA 

In april gaat in Bergen op Zoom en op de Brabantse Wal een waar culinair feest van start. Rond die periode komen namelijk de eerste asperges en aardbeien van het land die, in combinatie met de befaamde ansjovis, dé ingrediënten vormen van het zogenaamde AAA-menu. Veel restaurants laten zich door dit thema inspireren en schotelen een uniek staaltje van hun kookkunsten voor.



Asperge

De Brabantse Wal asperge is een Europees erkend streekproduct die zijn onderscheidende zilte smaak dankt aan het zuivere grondwater van de Kalmthoutse Heide en de Zeeuwse zeelucht. Vanaf half april kun je de asperges vers van het land bij de telers aan huis kopen.
Tip! Fietsroute Brabantse Wal Asperge

Ansjovis

Familie Van Dort uit Bergen op Zoom zijn de enigen in heel Nederland die nog ansjovis vangen. Zodra het bordje met de tekst ‘Verse ansjovis verkrijgbaar’ aan de Artilleriestraat 63 verschijnt, ontstaat er een ware run op dit goddelijke visje. Ze worden op traditionele wijze gevangen in fuiken.
Tip! Neem een kijkje bij de ansjovisvangst tijdens een boottocht naar de weervisserij (periode mei t/m begin juli)

Aardbei

De aardbei maakt het trio compleet en wordt meestal verwerkt in het nagerecht van het AAA-menu. Dit heerlijke fruit wordt aan huis verkocht bij diverse boerenbedrijven in de regio.

      

Bergse aardzwam

De Bergse aardzwam, lekker vers uit de kelder! De aardzwam is een gezond en vooral duurzaam product. In donkere en vochtige Bergse kelders kweekt Jolande Vermaas deze bijzondere lokale heerlijkheid. Dit gebeurt in zakken koffiedik, dat aangeleverd wordt door diverse Bergse horecazaken.
Verkrijgbaar bij Tapavino, Bosstraat 7, Bergen op Zoom

Bergse Bastaert

Bergse Bastaert is een rijkelijk gevuld Bourgondisch en smaakvol taartje vernoemd naar Heer Jan II van Glymes (1417-1494) die veel bastaardkinderen bleek te hebben. Op een roomboter koekbodem, bedekt met een laag amandelspijs ligt een luchtige grove cake, rijkelijk gevuld met gedroogde vruchten, noten en specerijen. Daarover is een dun laagje zachte roombotercrème aangebracht, overtrokken met suikerglazuur.
Verkrijgbaar bij Broodje Groffen, Burg. van Hasseltstraat 39 en Banketbakkerij Stapelkamp, Steenbergsestraat 15, Bergen op Zoom

Brabantse WalNootlikeur

Horstink Wijnbeleving heeft samen met Ondernemersvereniging Recreatie & Toerisme Brabantse Wal de Brabantse WalNootlikeur op de markt gebracht. Voor de Brabantse WalNootlikeur is de expertise van Pieter Verhoeven, The Golden Arch distilleerderij te Amsterdam, ingezet. In 2011 heeft hij de esprit gemaakt van walnoten uit onze regio, de Brabantse Wal. In het voorjaar van 2012 vervolgens de likeur.
Verkrijgbaar bij o.a. de leden van de Ondernemersvereniging Recreatie & Toerisme Brabantse Wal en Slijterij de Zeeland

Volksabdij Bier

Bij een abdij hoort natuurlijk een eigen gemaakt biertje! Daarom is Volksabdij O.L.V. ter Duinen in Ossendrecht dan ook begonnen met het ontwikkelen van drie speciaalbieren. Jef van Laerhoven, die enige jaren geleden ook het Essens bier 'Lampetier' brouwde, ontwikkelde drie unieke smaken en de 'Saison', 'Stout', en 'Dreijhop' waren geboren! Na een proces van brouwen, bottelen en nagisten werd het bier officieel geïntroduceerd!
Verkrijgbaar bij De Volksabdij, O.L.V. ter Duinenlaan 199, Ossendrecht en Gall & Gall, Huijbergseweg 21-25, Hoogerheide

Natuurburger

Samen met een aantal lokale restaurants, extensieve veetelers, ambachtelijke slagers en ambachtelijke bakkers heeft het Grenspark een bijzonder natuurlijk streekproduct samengesteld: de Grenspark natuurburger. Met de verkoop van deze natuurburger wordt ook het Grenspark de Zoom – Kalmthoutse Heide gesteund, omdat per verkochte burger een bedrag van 2 euro naar het Grenspark vloeit. De organisatie van het Grenspark kan daarmee ontwikkeling van natuur en recreatie blijven ondersteunen. De Grenspark natuurburger is bereid met ambachtelijk streekvlees van speciale runderrassen (Angus en Hereford). Deze runderen grazen op natuurlijke graslanden in en rondom het Grenspark. De runderen lopen het grootste deel van het jaar vrij rond in de natuur en eten slechts natuurlijke producten. Hierdoor ontstaat het kenmerkende rood gemarmerd vlees met een sterke natuurlijke smaak. 

De Grenspark natuurburger bestaat uit 200 gram van dit unieke streekvlees. De natuurburger verschilt qua smaak en textuur duidelijk van een gangbare burger en is echt iets wat je geproefd moet hebben! De burger rust op een broodje dat is gebakken door een plaatselijke ambachtelijke bakkerij. Hiermee vormt het een ideaal streekgerecht voor lunch, diner of tussendoor!
Verkrijgbaar bij De Blauwe Pauw en Jagersrust in Ossendrecht, Familyland - Hoogerheide, De Heusche Bollaert - Putte, Non Plus Ultra - Woensdrecht, Annelies - Essen-Hoek, Monida, Strijboshof en Den Druivelaer in Kalmthout.

Bier 'Het Wit Kruis'

Bier van 'Het Wit Kruis' is weer verkrijgbaar!
Al in 1667 wordt gesproken over een bierbrouwerij in Steenbergen, gelegen op de hoek van de Berenstraat met de Simonshaven, genaamd 'Het Wit Kruis'. In 1928, komt er door de economische crisis een einde aan een lange periode van bierbrouwen in Steenbergen en wordt de brouwerij gesloten. Maar het bier van vervlogen tijden is nu weer terug in Steenbergen.......
Verkrijgbaar: bij Slijterij Veraart, Oostdam 28, Steenbergen www.witkruis.nl

Wijn 'Klein wonder' & 'Groot geluk'

Twee wijnen die worden geproduceerd bij een wijngaard op de Brabantse Wal.
Klein wonder
Klein wonder is een monocépage van Souvignier Gris. De droge witte wijn heeft een volle kruidige smaak met frisse zuren en een lange fruitige afdronk. Deze wijn komt het best tot zijn recht bij een maaltijd met bijvoorbeeld vette vis of wit vlees.

Groot geluk
Groot geluk is gemaakt van Johanniter en Solaris. De frisse droge witte wijn heeft een volle smaak met frisse zuren en een fruitige afdronk. Door de soepele structuur komt deze wijn het best tot zijn recht bij asperges met ham of vis.

Verkrijgbaar bij Domaine de Brabantse Wal, Heuvelweg 5, Ossendrecht. Alleen op afspraak.

Niet culinair maar wel een product van eigen bodem: Prunus laurocerasus `GorisGold`pbr

De Goris Gold is een laurier, die zijn oorsprong vindt op de Brabantse Wal in Ossendrecht. De oorspronkelijke lauriersoort wordt aangeduid met de wetenschappelijke naam: Prunus laurocerasus `Caucasica`. Deze is donker groen van kleur, maar door een speling van de natuur is er een nieuwe variant ontstaan. Deze nieuwe laurier heeft van Kees Goris, de ontdekker, de naam gekregen: Prunus laurocerasus `GorisGold`pbr, (op label staat ook altijd vermeld: van de Brabantse Wal). Met de ervaring en kennis van de GorisGeneraties is het gelukt deze laurier te kweken.
Verkrijgbaar: bij Goris Kwekerij, Molendreef 175, Ossendrecht en bij Intratuin, Halsterseweg, Halsteren. Op www.gorisgenerations.com lees je meer over dit product van Brabantse Wal bodem.