De Brabantse Wal heeft een (Europees) erkend streekproduct in huis: de Brabantse Wal Asperge. Hiermee staat de Brabantse Wal Asperge in het rijtje van Goudse kaas, Parmaham en de Opperdoezer Ronde: goed gezelschap dus!

AAA 
In april gaat in Bergen op Zoom en op de Brabantse Wal een waar culinair feest van start. Rond die periode komen namelijk de eerste asperges en aardbeien van het land die, in combinatie met de befaamde ansjovis, dé ingrediënten vormen van het zogenaamde AAA-menu. Veel restaurants laten zich door dit thema inspireren en schotelen een uniek staaltje van hun kookkunsten voor.

Asperge
De Europees erkende Brabantse Wal Asperge onderscheidt zich in smaak van andere asperges door een licht zilte smaak. Deze smaak is ontwikkeld door de combinatie van het zuivere grondwater van de Kalmthoutse Heide dat ondergronds uitloopt in de richting van Zeeland en de zilte zeelucht die vanuit Zeeland over de Brabantse Wal waait bij westenwind. Vanaf april (afhankelijk van weersomstandigheden) is de Brabantse Wal asperge verkrijgbaar. Traditiegetrouw eindigt het seizoen op 24 juni (naamdag Sint Jan). Het 'witte goud' koop je bij de 9 aangesloten telers. Op www.brabantsewalasperges.nl vind je de adressen. 

Ansjovis
Familie Van Dort uit Bergen op Zoom is de enige in heel Nederland die nog ansjovis vangt. Zodra het bordje met de tekst ‘Verse ansjovis verkrijgbaar’ aan de Artilleriestraat 63 verschijnt, ontstaat er een ware run op dit goddelijke visje. Ze worden op traditionele wijze gevangen in fuiken.
Tip! Neem een kijkje bij de ansjovisvangst tijdens een boottocht naar de weervisserij (periode mei t/m begin juli)

Aardbei
De aardbei maakt het trio compleet en wordt meestal verwerkt in het nagerecht van het AAA-menu. Dit heerlijke fruit wordt aan huis verkocht bij diverse boerenbedrijven in de regio.

Bergse Bastaert
Bergse Bastaert is een rijkelijk gevuld Bourgondisch en smaakvol taartje vernoemd naar Heer Jan II van Glymes (1417-1494) die veel bastaardkinderen bleek te hebben. Op een roomboter koekbodem, bedekt met een laag amandelspijs ligt een luchtige grove cake, rijkelijk gevuld met gedroogde vruchten, noten en specerijen. Daarover is een dun laagje zachte roombotercrème aangebracht, overtrokken met suikerglazuur.
Verkrijgbaar bij Bakker Groffen, Burg. van Hasseltstraat 39, Bergen op Zoom

Brabantse WalNootlikeur
Horstink Wijnbeleving heeft samen met Ondernemersvereniging Recreatie & Toerisme Brabantse Wal de Brabantse WalNootlikeur op de markt gebracht. Voor de Brabantse WalNootlikeur is de expertise van Pieter Verhoeven, The Golden Arch distilleerderij te Amsterdam, ingezet. In 2011 heeft hij de esprit gemaakt van walnoten uit onze regio, de Brabantse Wal. In het voorjaar van 2012 vervolgens de likeur.
Verkrijgbaar bij o.a. Horstink Wijnbeleving, Nijverheidsstraat 28, Hoogerheide en Hugo Bogers Boerderijwinkel, Fianestraat 2, Bergen op Zoom

Wijn 'Klein wonder', 'Groot geluk' en meer
Twee wijnen die worden geproduceerd bij een wijngaard op de Brabantse Wal. Klein wonder is een monocépage van Souvignier Gris. De droge witte wijn heeft een volle kruidige smaak met frisse zuren en een lange fruitige afdronk. Deze wijn komt het best tot zijn recht bij een maaltijd met bijvoorbeeld vette vis of wit vlees.
Groot geluk is gemaakt van Johanniter en Solaris. De frisse droge witte wijn heeft een volle smaak met frisse zuren en een fruitige afdronk. Door de soepele structuur komt deze wijn het best tot zijn recht bij asperges met ham of vis.
Naast deze twee wijnen produceren ze nog meer, waaronder mousserende wijnen en prosecco`s. Sinds 2023 maken zij, samen met brouwerij Dutch Bargain uit Groede, een wijnbier, namelijk: Barrel Aged Grape Ale
Verkrijgbaar bij Domaine de Brabantse Wal, Heuvelweg 5, Ossendrecht. Alleen op afspraak. Gall&Gall Haviksberg 53, Hoogerheide (volledig assortiment) Gall & Gall Zonneplein 13, Bergen Op Zoom en Gall& Gall Dorpsstraat 168, Halsteren (beide gedeeltelijk assortiment)

Cuvée Prestige, Cuvée Alliance & Cuvée OrRose 
Op Landgoed Heenwerf wordt mousserende wijn gemaakt volgens de traditionele methode. Je kunt hier terecht voor o.a. mousserende kwaliteitswijn, likeurwijn en destillaten. 
Verkrijgbaar bij Landgoed Heenwerf, Kruislandsedijk 38, Kruisland. Wekelijks geopend op zaterdag van 10.00 - 14.00 uur.  Gall & Gall, Lindenburghlaan 1a, Steenbergen.

Prunus laurocerasus `GorisGold`pbr
Niet culinair maar wel een product van eigen bodem. De Goris Gold is een laurier, die zijn oorsprong vindt op de Brabantse Wal in Ossendrecht. De oorspronkelijke lauriersoort wordt aangeduid met de wetenschappelijke naam: Prunus laurocerasus `Caucasica`. Deze is donker groen van kleur, maar door een speling van de natuur is er een nieuwe variant ontstaan. Deze nieuwe laurier heeft van Kees Goris, de ontdekker, de naam gekregen: Prunus laurocerasus `GorisGold`pbr, (op label staat ook altijd vermeld: van de Brabantse Wal). Met de ervaring en kennis van de GorisGeneraties is het gelukt deze laurier te kweken.
Verkrijgbaar bij Goris Kwekerij, Molendreef 175, Ossendrecht en bij Intratuin, Halsterseweg, Halsteren. Op www.gorisgenerations.com lees je meer over dit product van Brabantse Wal bodem.

Sterck Bier
Sterck bier wordt ambachtelijk gebrouwen in Bergen op Zoom met zoveel mogelijk lokale producten. Inmiddels zijn er maar liefst zes verschillende soorten bier van het merk: weizen, blond, porter, donker bier en stout.
Verkrijgbaar bij o.a. Brouwerij Sterck, Kruisakkers 28, Bergen op Zoom, Slijterij de Zeeland, Markiezaatsweg 11, Bergen op Zoom en Hugo Bogers Boerderijwinkel, Fianestraat 2, Bergen op Zoom

Producten van eigen bodem

Ga eens boodschappen doen bij de boer en laat je verrassen door de vele streek- en ambachtelijke producten van de Brabantse Wal.

Lees verder
Bekijk het aanbod