Grenspark Kalmthoutse Heide

Grenspark Kalmthoutse Heide is een grensoverschrijdend natuurgebied van 6000 hectare, met heide, vennen, stuifduinen, weilanden en bossen. Vooral de ecologische en cultuurhistorische waarden maken het gebied uniek. Er ligt een robuust, grenzeloos natuurreservaat waar dieren zoals de gladde slang, nachtzwaluw en boomleeuwerik van profiteren. Ossendrechtse Duinen is een onderdeel van het Nationaal Park Grenspark Kalmthoutse Heide.
3-sterren stilte
Grenspark Kalmthoutse Heide is een 3-sterren stiltegebied. Dat is in 2016 vastgesteld aan de hand van uitgebreide metingen doorheen het gebied. Het stiltegebied is quasi vrij van storende omgevingsgeluiden. Dat wil niet zeggen dat er geen geluid is. Vogels en wind kunnen best wat decibels produceren, maar verkeer of andere storende geluiden hoor je bijna niet. Het Grenspark is dus de ideale plaats om te ontsnappen aan een vaak jachtige levensstijl in onze stedelijke omgeving. 
Wandelen: In het Grenspark liggen verschillende wandelpaden. Met wandelroute Haas (4,6 km) kun je het natuurgebied Ossendrechtse Duinen bewonderen en van het uitzicht genieten op de grote open heidevlaktes. Natuurpoort de Volksabdij Ossendrecht is het knooppunt voor vele fiets- en wandelroutes. Het wandelpad Abdij start hier en leidt je door het parkbos, bos, heide en vennen. De kaart met alle fiets- en wandelroutes is bij VVV Brabantse Wal verkrijgbaar.