Ook voor kinderen is de Brabantse Wal een walhalla. Een dagje er op uit met de kids is bij ons een feest!

Willen je kinderen een echte ranger worden? Dan kunnen ze een middagje braakballen komen uitpluizen en waterbeestjes zoeken bij bezoekerscentrum De Kraaijenberg. Hebben de kinderen een super goede speurneus? Dan kunnen ze op stap met de Stadsstenen Speurtocht door het centrum van Bergen op Zoom, op zoek gaan naar de Geest in het Markiezenhof of op bezoek bij Pek met het Pek van de Poort-Arrangement.

De Brabantse Wal beschikt over een ruim aanbod aan kinderboerderijen, zwembaden, midgetgolfbanen en (indoor)speeltuinen. Maar ook in het klimbos, bioscoop, theater en in de bowling is het heerlijk toeven voor kinderen. Leerzaam én leuk zijn het Natuurpodium en bezoekerscentrum de Kraaijenberg; kids leren hier alles over het landschap en de beestjes op de Brabantse Wal. 
Allemaal de perfecte plekken voor bijvoorbeeld een kinderfeestje! 
Kijk voor het complete aanbod en laat je verrassen!

In de spotlights


Fruit plukken bij Franken Fruit
Net buiten het centrum, tussen de bossen van Landgoed Lievensberg, vind je het tuindersbedrijf van de familie Franken. In het fruitwinkeltje kun je tijdens het seizoen veel verschillende soorten groenten en fruit kopen. Het grootste deel wordt zelf gekweekt en bijna dagelijks geplukt, zodat je altijd verse producten koopt. Het allerleukste is dat je verschillende producten zelf mag plukken. Dit maakt een bezoekje aan het bedrijf wel heel bijzonder!
Balsedreef 1 | Bergen op Zoom | 0164 244 451 | www.frankenfruit.nl

Speurtochten in stadspaleis Het Markiezenhof
Voor kinderen is er van alles te doen en te beleven in stadspaleis Het Markiezenhof. Er zijn leuke en spannende speurtochten zoals ‘Een koffer vol’, ‘de Geest’, ‘Geheimen aan het hof’ en voor de oudere kinderen is er de ‘Symbolenspeurtocht’. Ook op de kermiszolder van Het Markiezenhof is een leuke speurtocht mogelijk. Daarnaast kunnen ze er spelletjes spelen op de kermisautomaten en de kermisminiaturen laten draaien.
Steenbergsestraat 8 | Bergen op Zoom | 0164 277 077 | www.markiezenhof.nl

Pek van de Poort Arrangement
Als je het Pek van de Poort vraagt is de Gevangenpoort het stoerste bouwwerk van de hele stad. En lekker veilig ook, met die anderhalve meter dikke stenen muren! Ben jij tussen de 4 en 12 jaar? Kom dan vooral eens kijken in de poort. Je kunt daarbinnen nog eeuwenoude ‘graffiti’ van gevangenen zien, je mag in de torens kijken en vergeet niet een foto te maken op het grote kanon. Een bezoek aan de poort is een leuke tip voor kinderfeestjes (vanaf 4 jaar). Een ervaren gids vertelt de kinderen alles over het gevangenisleven en de poort.  Dit arrangement is te reserveren bij VVV Brabantse Wal.

Blote Voetenpad
Wandelen in de natuur is met kinderen altijd een succes. Het Blote Voetenpad maakt wandelen in het bos nog leuker. Volg het 2,5 km lange parcours dat kriskras door Landgoed Lievensberg loopt. Met je blote voeten voel je het warme mulle zand van de open vlakte of de vochtige zompige ondergrond van het bos. De modder tussen je tenen veeg je gewoon af aan het zachte mos. Op het pad met de kleine scherpe steentjes verleg je jouw grenzen, terwijl het boomstammetjespad een beroep doet op je evenwichtsgevoel. Dus schoenen en sokken uit en genieten maar! Want met het Blote Voetenpad beleef en voel je Landgoed Lievensberg op een unieke manier.
Balsedreef 5 | Bergen op Zoom | Gratis toegang

Sint Antoniusmolen
Net buiten de dorpskern aan de Halsterseweg torent een witte ronde stenen bergkorenmolen boven de bebouwing uit. De molen en het molenwinkeltje zijn elke woensdag- en zondagmiddag open van 13.00 tot 17.30 uur. De molen is dan te bezichtigen en de molenaar vertelt je alles over de werking van de molen. In september staan De Molenfeesten op de agenda en worden er voor groot en klein tal van activiteiten op en rond de Antoniusmolen georganiseerd.
Halsterseweg 57 | Halsteren | 06 123 022 92 | www.antoniusmolen.nl

Kraaijenberg
Bezoekerscentrum de Kraaijenberg van Brabants Landschap is gelegen aan het Markiezaatsmeer. Op loopafstand van het Bezoekerscentrum vind je de uitkijktoren, die je kunt beklimmen en een vogelobservatiehut. Het bezoekerscentrum is 'gerestyled' voor de 'next generation'. Niet alleen het gebouw is grondig aangepakt, ook is er een nieuwe eigentijdse expositie gerealiseerd. Bijzonder aan het vernieuwde centrum is dat kinderen centraal staan. Zij leren, ontdekken en beleven het Markiezaatsmeer; één van de vogelrijkste broedgebieden van Nederland aan de voet van de Brabantse Wal.
Fianestraat 21 | Bergen op Zoom | 0164 235 210 | www.brabantslandschap.nl

Beklim de Peperbus
Beklim de 183 treden van de Peperbus … de kerktoren van de Sint Gertrudiskerk aan de Grote Markt in Bergen op Zoom. Eenmaal boven geniet je van het prachtige uitzicht! Bij helder weer kun je zelfs tot Antwerpen kijken. De gidsen van Stichting Bezichtiging Monumenten wijzen je de weg en weten alles over de Sint Gertrudiskerk. Weer terug beneden krijgen je een officieel ‘Ger van de Gertrudis’ beklimmingsdiploma!
Grote Markt 10 | Bergen op Zoom | 0164 277 482

Maïsdoolhof 
Spelen in een natuurlijke omgeving!
Een enorm maïsdoolhof van maar liefst 4 voetbalvelden groot; hoe vet is dat! Van medio juli tot eind september kun je hier verdwalen maar toch de weg altijd terugvinden. En er is meer, o.a. een natuurlijke speeltuin, zandbak en strobalen doolhof. Hongerig van al het spelen? Er zal zeker ook iets lekkers te eten en te drinken zijn. Voor de ouders, opa’s en oma’s is er voldoende zitgelegenheid om rustig te genieten van de spelende kinderen.
Een dag vol plezier voor jong en oud! Leef je uit en geniet buiten van de natuur op het platteland.
Halsterseweg 65a, Halsteren 0164 650 050 |Facebook.com/maisdoolhofintratuinhalster
en

Expeditie Natuurpoort
Wil je op avontuur op Landgoed Lievensberg? Download dan de gratis Natuurpodium Expeditie App en ontdek alle ins en outs! Verzamel zo veel mogelijk punten om de expeditie te voltooien door het maken van foto’s, te luisteren en kijken, en nog veel meer. Na afloop ben je helemaal op de hoogte van alle beestjes, bomen, geschiedenis en cultuur van deze omgeving. Met de app beleef je de Brabantse Wal. Leuk om te doen met papa, mama, oma, opa en vriendjes en vriendinnetjes.
Boslustweg 1|0164 256 387 www.natuurpodium.nl


Stadsstenen Familie Speurtocht
Op stap met de hele familie! De Stadsstenen Familie Speurtocht bestaat uit een routebeschrijving en een opdrachtkaart met vragen. De zoek- denk- en doevragen zijn geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Na het lopen van de route en beantwoorden van de vragen, ontvangen de kinderen bij VVV Brabantse Wal het Stadsstenen Doe-boek; een eigenwijs geschiedenis doe-boek met verhalen, puzzels, feiten en weetjes en nog veel meer. De Stadsstenen Familie Speurtocht kost € 2,50 en is verkrijgbaar bij VVV Brabantse Wal, Steenbergsestraat 6 (in stadspaleis het Markiezenhof), Bergen op Zoom.

Natuurpoort Stayokay
Je hebt hem misschien al wel gezien: de vier meter hoge sleutel bij Landgoed Lievensberg. De sleutel is het herkenningspunt van een Brabantse Natuurpoort; hét startpunt om de natuur te ontdekken, te ontspannen of lekker actief buiten te zijn. Panelen met informatie over routes, het natuurgebied en de cultuurhistorie in de omgeving wijzen je de weg.
Bij Natuurpoort Stayokay geniet je van een hapje en drankje bij diverse horecagelegenheden, kun je klimmen en klauteren in het klimbos, zelf groente en fruit plukken bij de lokale kweker, je zintuigen prikkelen op het Blote Voetenpad en je kennis bijspijkeren in het educatieve bezoekerscentrum. Van paardrijden tot fietsen en van overnachten tot golfen; het kan er allemaal!