75 JAAR BEVRIJDING BRABANTSE WAL 2019

In het najaar van 1944 werd onze streek bevrijd van bezetting door het nazi-regime. Jaarlijks schenken we aandacht aan onze bevrijding door Canadese troepen. In het programma dat is samengesteld, worden de oorlogsslachtoffers herdacht, vieren we de vrijheid en schenken we aandacht aan vrede en vrijheid in de tegenwoordige tijd. Het programma is opgesteld in nauwe samenwerking met vertegenwoordigers uit de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht. Brabantse Wal- breed dus. Daarnaast zijn spelers uit de provincies Brabant en Zeeland betrokken bij de activiteiten en werken we nauw samen met de Canadese overheid. Het programma is voor een belangrijk deel verbonden met de Slag om de Schelde. Ons gebied was daar een onderdeel van. Op www.bevrijdingbrabantsewal.nl vind je het complete programma.

  

De bronafbeelding bekijken CLICK HERE FOR ENGLISH INFORMATION

Liberation Route Europe is de route die de geallieerden in 1944 en 1945 volgden tijdens de bevrijding van Europa. De Liberation Route laat zien wat de impact van oorlog is op burgers en militairen. Het vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de westelijke geallieerden vanaf Zuid-Engeland naar de stranden van Normandië, De Scheldedelta, de Belgische Ardennen, Brabant, Arnhem, Nijmegen, het Hürtgenwald en Berlijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd op het scharnierpunt van Brabant en Zeeland lang en stevig gevochten tijdens de Slag om de Schelde.

De Brabantse Wal en Slag om de Schelde
Op de Brabantse Wal concentreert de route zich op De Slag om de Schelde; één van de grootste operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Canadese troepen en troepen onder Canadees bevel zoals Britten en Polen hebben de opdracht de Westerschelde, de toegangsweg naar Antwerpen, te veroveren op de Duitsers. De Antwerpse havens zijn voor de geallieerden van cruciaal belang voor de toevoer van troepen en materiaal. Dit leidt tot een ongekende strijd, waar ook een groot deel van Brabant bij betrokken is. Het traject dat de bevrijders in Brabant aflegden wordt in de provincie zichtbaar gemaakt door de Liberation Route Europe.

 

In Bergen op Zoom bevinden zich twee militaire erevelden die herinneren aan het oorlogsverleden.
British War Cemetery; het grootste gedeelte van de (overwegend Britse) gesneuvelden die hier begraven liggen, is luchtmachtpersoneel dat is omgekomen boven Nederland. De begraafplaats telt 1.284 graven. Op deze begraafplaats bevinden zich ook enkele graven van militairen die omkwamen tijdens de Eerste Wereldoorlog. 
Canadian War Cemetery; de meeste militairen die hier begraven liggen, zijn omgekomen tijdens de Slag om de Schelde (september- november 1944). Op deze begraafplaats vonden 1.119 soldaten hun laatste rustplaats. Het merendeel van de gesneuvelden zijn Canadezen, namelijk 969.
De militaire erevelden liggen aan de Ruytershoveweg in Bergen op Zoom.

Dilemma Doolhof in Bergen op Zoom.
Deze interactieve kunstinstallatie tussen de 2 erevelden in, stelt bezoekers voor ingrijpende keuzes in conflictsituatie uit het verleden en het heden. Met het Dilemma Doolhof wordt de impact van de Tweede Wereldoorlog tastbaar en invoelbaar gemaakt en overgedragen aan jongere generaties. Het Dilemma Doolhof is te bezoeken tot november 2020. Meer info

Audiozuilen

Beluister levensechte hoorspelen met bevrijdingsverhalen die destijds ter plekke plaatsvonden. Bij iedere luisterplek staat een gebeurtenis uit 1944 centraal in een hoorspel. Dit verhaal wordt geactiveerd door aan het wiel op de betreffende zuil te draaien. Ook is het mogelijk het hoorspel te beluisteren via de ‘Liberation Route Europe’-app, of dit te downloaden via Liberation Route Europe
Op de volgende plaatsen op de Brabantse Wal staan de audiozuilen:

  • Langeweg - Woensdrecht
  • Raadhuisstraat - Hoogerheide  
  • Westerstraat - Huijbergen
  • Canadalaan - Bergen op Zoom
  • Burgemeester Stulemeijerlaan - Bergen op Zoom
  • Hoogstraat - Welberg
  • Corneliuskerk - Welberg
  • Zuideinde - Dinteloord

Bij de luisterplek aan de Langeweg in Woensdrecht hoor je het verhaal van “Black Friday”. Het is het verhaal van John Dubetz, soldaat van het Canadese regiment The Black Watch ( Royal Highlanders of Canada). In Huijbergen komt soldaat Wright aan het woord over de zware gevechten om het dorp. In Bergen op Zoom wordt het verhaal belicht door burgers die worden bevrijd en dat vreugde en verdriet kort bij elkaar liggen. In Steenbergen/Welberg ligt de nadruk op de laatste gevechtshandelingen van de Slag om de Schelde en de grote impact daarvan op de burgerbevolking. 

Infocentrum Natuurpoort De Volksabdij 

Het Infocentrum is een onbemande sfeervolle ruimte met fotomaterialen en foldermateriaal over de Tweede Wereldoorlog. Geluidsfragmenten, videobeelden en informatiepanelen laten je alles horen, zien en lezen over de Slag om de Schelde en de Brabantse Wal.
O.L.V. ter Duinenlaan 199, Ossendrecht


Oorlogsmuseum Ossendrecht
In het voormalige KMT-gebouw is de privéverzameling van Jan en Janneke de Jonge te zien. De collectie bestaat uit o.a. uniformen, voertuigen, wapens en medisch materiaal. Ook staat er een treinstel uit die tijd en is een compleet ingerichte bunker te bezichtigen.
Putseweg 60, Ossendrecht, 0164 674 534, Oorlogsmuseum Ossendrecht


Bevrijdingsmuseum Zeeland

Bevrijdingsmuseum Zeeland neemt ons mee terug naar een bijzonder stuk Zeeuwse historie. Het museum biedt een rondgang langs belangrijke gebeurtenissen in de tweede wereldoorlog. De Slag om de Schelde heeft in de expositie een prominente plaats.
Coudorp 41, Nieuwdorp, 0113 671 475, Bevrijdingsmuseum Zeeland

 

Routes

De Slag om de Schelde - Fietsen langs historische WOII-locaties
De fietsroute brengt je langs historische plaatsen, getekend door moed, verdriet, angst en hoop. Soldaten, inwoners, vluchtelingen en bezetters zagen hier hun levens veranderen. Sta stil bij wat er tijdens de oorlog allemaal gebeurde op de Brabantse Wal en op deze plekken in het bijzonder. De fietsroute is te koop bij VVV Brabantse Wal en de VVV Informatiepunten op de Brabantse Wal.

Route Slag om Woensdrecht
De Slag om Woensdrecht speelde een belangrijke rol in de bevrijding van Nederland. Woensdrecht en omgeving lagen op een strategische plek. Wie Woensdrecht in handen had, had ook de toegangsweg naar Zeeland en de Schelde in handen. Nu, 70 jaar na de oorlog, liggen veel van de verdedigingswerken uit de Tweede Wereldoorlog nog steeds in het landschap. Deze fietsroute van ongeveer 30 kilometer voert je langs de militaire (verdedigings)werken. Route in herdruk (2019)

Arrangementen

De Volksabdij in Ossendrecht en het pand van Horstink Wijnbeleving in Hoogerheide waren tijdens de Tweede Wereldoorlog bijzondere locaties. Zij bieden arrangementen aan in het kader van de Liberation Route. Meer informatie op Liberation Route arrangementen