Januari 2024 - Een dag is te kort om al het leuks op de Brabantse Wal te beleven, dus heb jij een dagje Bergen op Zoom op de planning staan? Maak er een weekend Brabantse Wal van! Boek een van de leuke B&B`s of hotels op de Brabantse Wal en ga een heel weekend op pad. Benieuwd naar wat je allemaal kunt doen? Lees snel verder, wij helpen je op weg.

Dag 1 Bergen op Zoom

Je komt `s ochtends aan in Bergen op Zoom en hebt misschien nét je koffer in de leuke B&B of in je hotelkamer gezet. Dan is het tijd om op pad te gaan. Loop voordat je iets gaat doen eerst eens binnen bij VVV Brabantse Wal. Hier kun je nog tickets boeken en krijg je leuke tips. Zo kom je er bijvoorbeeld achter dat vandaag om 14.00 uur een rondleiding door de Verborgen Vesting start, en daar wil je bij zijn.

Na je bezoek aan de VVV, wandel je aan de hand van het boekje ‘ontdek Bergen op Zoom’ door het centrum van de stad. Je ziet wat een historische stad het is en hoeveel monumenten er wel niet staan.

Je zorgt ervoor dat je rond 12 uur op de Grote Markt bent: tijd voor de lunch. Gelukkig is het lekker weer en geniet je van de zon op het terras. Na de lunch loop je op je gemak naar de hal van het NS-station, daar wacht een gids van Stadsgidsen Bergen op Zoom. De gids neemt je mee naar de Verborgen Vesting: ondergronds ontvouwt zich het verhaal van de groei van Bergen op Zoom tot belangrijke vestingstad. Een soundscape en lichtshow brengen de oude vestingmuren tot leven. Dit is toch het hoogtepunt van je dag?

De rondleiding duurt 1/1,5 uur, daarna heb je nog tijd voor een bezoek aan een monument. Waar kies je voor? De Sint Gertrudiskerk met Peperbus voor een fenomenaal uitzicht over de stad? De Gevangenpoort? Of het Oude Stadhuis?

Voor het diner is volop plek op een van de mooie pleinen van Bergen op Zoom. Een restaurant op het Gouvernementsplein met uitzicht op de Dikke Boom (die staat er al zo`n 145 jaar)? Of kies je voor het Beurspleintje met een fantastisch uitzicht op het Markiezenhof. 

De tekst loopt door onder de afbeelding.

Dag 2 Bergen op Zoom & Woensdrecht

Gisteren had je geen tijd meer voor Stadspaleis het Markiezenhof. Deze parel van de stad wil je toch niet missen? Je gaat gelijk om 11 uur, wanneer het museum opent. Tegen half een heb je alle stijlkamers, het kermismuseum en de expositie gezien. Gelukkig kun je een Hoffelijke Lunch nemen in het museumcafé met uitzicht op de Franse Tuin. Na een ochtendje binnen, wil je eropuit en rijd je met de auto naar Natuurpoort de Volksabdij.

Je hebt gehoord dat dit gebied prachtig is en je wilt het met eigen ogen ontdekken. Het gebied, de Kalmthoutse Heide is een drie sterren stiltegebied. Je kiest voor wandelroute Mammoet (2,2km), langs zandvlaktes, vennetje, bossen en heide. Precies goed voor deze middag, lang genoeg om er lekker tussenuit te zijn, maar ook niet middag vullend. Zo kun je nog bezoekje te brengen aan museum Wings over Woensdrecht, vlak naast de natuurpoort.

Terug naar Bergen op Zoom, naar je hotel. Halverwege maak je nog een tussenstop bij Landgoed Mattemburgh. De imposante witte villa wil je wel eens van dichtbij bekijken. Naast de villa vind je de Orangerie. Wat voorheen een kas was, is uitgegroeid tot een restaurant op een prachtig landgoed. Wat je daar eet? Een diner gevuld met producten van datzelfde landgoed. Een heerlijk diner, nog een drankje na... en terug naar het hotel of de B&B. Het was een drukke en leuke dag, op naar morgen.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

Dag 3 Steenbergen

Vandaag ga je richting Steenbergen. Bij de VVV hoorde je dat er vandaag een stadswandeling is waar je bij kunt aansluiten. Je start bij de Gummaruskerk waar je tevens een bezoek aan brengt. Al wandelend door de straten en pittoreske steegjes vertellen de StadsHerauten allerlei boeiende verhalen en anekdotes.

Na zo`n druk weekend is het tijd om te relaxen. Je neemt een uitgebreide lunch bij Beneden Sas bij De Heen en geniet van het wel en wee rond dit historisch sluizencomplex, er varen namelijk heel de dag bootjes door de sluis heen. Wat echt een leuke activiteit is: zelf een sloepje huren voor in de middag. Uren rondvaren over de Steenbergse Vliet is een mooie afsluiter van je weekend.

Tijd om naar huis te gaan, zou je zeggen. Of rij je nog even naar Kruisland? Haal daar nog even een lekkere fles bubbels op bij Wijnlandgoed de Heenwerf. Je auto vol laden met nóg meer streekproducten? Download hier de attractiekaart voor alle boerderij- en streekproductenwinkels. 

De tekst loopt door onder de afbeelding.