Kruisland

Contact

KRUISLAND
Plan je route

vanaf jouw locatie

Kruisland werd in het jaar 1487 gesticht door de drooglegging van de Kruislandse Polder. Oorspronkelijk was het plan om het dorp te bouwen op …

Kruisland werd in het jaar 1487 gesticht door de drooglegging van de Kruislandse Polder. Oorspronkelijk was het plan om het dorp te bouwen op de locatie van het huidige buurtschap Gastelsveer. Steenbergen wilde echter niet dat Kruisland ook een haven zou hebben. Daardoor werd het dorp in de polder gebouwd. Bij grote overstromingen in 1682 werd Kruisland grotendeels verwoest. De vernielingen waren dermate groot, dat alleen de kerktoren (van de protestantse kerk) werd gespaard. In 1830 werd de toren gesloopt en vervangen door een kleinere Nederlands Hervormde kerk. In 1795 werd in Kruisland een katholieke kerk gebouwd, die in 1887 werd vervangen door de Heilige Gregoriuskerk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de katholieke en Nederlands Hervormde kerk door de terugtrekkende Duitsers opgeblazen, vlak voor de bevrijding van Kruisland op 30 oktober 1944. De Nederlands Hervormde kerk moest opnieuw worden gebouwd. Sinds 2003 is in deze kerk (Markt 20) het Ambachts- en Gereedschapsmuseum De Holle Roffel gevestigd, wat zeker een bezoek waard is. In Kruisland start het ommetje 'De Kromme Hoek Om'. Dit is een 9 km lange wandelroute door het polderlandschap met zijn dijkenstructuur in het buitengebied van Kruisland.
Neem ook een kijkje aan de Kruislandsedijk/ Blauwe Sluis. Je vindt hier de grootste picknicksteiger van Nederland, een plek om een boot te huren of te suppen, een wijnlandgoed, horeca, een vogelobservatiehut en het historische sluizencomplex Bovensas.

Maakt deel uit van de gemeente Steenbergen met de kernen Steenbergen, Kruisland, Welberg, De Heen,  Nieuw Vossemeer en Dinteloord.

Neem alvast een kijkje

Locatie