18 t/m 21 oktober

4671 SV DINTELOORD
Plan je route
Afstand:

Stichting de Zeeuwse Beurtvaart kondigt met groot genoegen aan dat de Bietentocht dit jaar gezeild kan worden. De officiële start is op maandag 18 oktober 2021 vanuit de Vluchthaven van Bruinisse en de finish is op 21 oktober in de haven van Steenbergen. De Bietentocht symboliseert de bietencampagne van vroeger en voert over de Zeeuwse en Brabantse wateren. Met deze tocht herleeft de traditie van de zeilende bietencampagne.

De route is dit jaar als volgt:
Zondag 17 oktober: verzamelen in Vluchthaven van Bruinisse
Maandag 18 oktober: van Bruinisse naar Yerseke
Dinsdag 19 oktober: van Yerseke via Colijnsplaat naar Zierikzee
Woensdag 20 oktober: van Zierikzee naar Benedensas (De Heen)
Donderdag 21 oktober: van Benedensas naar Steenbergen

Elke ochtend vertrekken de schepe…

De route is dit jaar als volgt:
Zondag 17 oktober: verzamelen in Vluchthaven van Bruinisse
Maandag 18 oktober: van Bruinisse naar Yerseke
Dinsdag 19 oktober: van Yerseke via Colijnsplaat naar Zierikzee
Woensdag 20 oktober: van Zierikzee naar Benedensas (De Heen)
Donderdag 21 oktober: van Benedensas naar Steenbergen

Elke ochtend vertrekken de schepen rond 9.00 uur uit de haven. Rond 16.00 uur zijn de schepen meestal binnen in de volgende haven, maar de aankomsttijd is mede afhankelijk van de weersomstandigheden. De tocht eindigt dit jaar in Steenbergen. De deelnemers worden in de haven welkom geheten door burgemeester Ruud van den Belt.

Trekpaarden
Voordat de zeilende bedrijfsvaartuigen aankomen in de haven van Steenbergen, worden de schepen vanaf de Steenbergsche Vliet een deel van de route gejaagd door trekpaarden. Dit nostalgische spektakel vindt plaats op donderdag 21 oktober tussen ongeveer 13.00 uur en 15.30 uur, langs de dijk achter Fort Henricus (Schansdijk, Steenbergen). Belangstellenden kunnen dit schouwspel gratis komen bekijken.

Vervoer over het water terug in huidige bietencampagne
De bietencampagne, het vervoer van de suikerbietenoogst naar fabrieken, is jaarlijks van september tot en met januari. Nieuw is dat dit jaar, na een proefproject vorig jaar, vrachtschepen gebuikt worden voor de bietencampagne. Een deel van het transport van suikerbietenoogst uit Limburg wordt voortaan over het water naar de suikerfabriek in Dinteloord vervoerd. Suikerproducent Cosun Beet Company, voorheen Suiker Unie, wil de komende maanden 270.000 ton suikerbieten vervoeren met binnenvaartschepen van Maastricht naar Oudenbosch. Daarvandaan worden de bieten met vrachtwagens naar Dinteloord gebracht. Dit scheelt 15.000 ritten met vrachtwagens. Cosun Beet Company onderzoekt samen met de gemeente Steenbergen en andere partners de mogelijkheden van een losplaats bij de suikerfabriek. Ook in Groningen wordt gebruikt gemaakt van vervoer over water voor het transport van de bieten.

Tijdens de Bietentocht laden de traditionele platbodems symbolische hoeveelheden bieten. Deze bieten worden in Steenbergen gelost aan het eind van de tocht. Het is bijzonder dat dit samen valt met de herinvoering van het vervoer van bieten over water in de huidige bietencampagne.

• maandag 18 oktober 2021
  • dinsdag 19 oktober 2021