Thuiskomen bij Judith en Marco in restaurant Het Wolthuis
Wie aan de Brabantse Wal denkt, denkt al snel aan het genieten van mooie streekproducten, gastvrijheid en een warme sfeer. Bij Restaurant Het Wolthuis in Bergen op Zoom komt dat allemaal samen. Eigenaren Judith en Marco runnen hier sinds juni 2021 hun eigen restaurant, een droom die al jaren in hun hoofden speelde.
Van kantoor naar keuken
Judith begon ooit met een bijbaantje in de bediening, maar belandde met een studie accountancy achter een bureau. “Na vier jaar cijfers tikken dacht ik: dit ga ik niet mijn hele leven doen”, vertelt ze lachend. Dus ruilde ze Excel in voor een dienblad, en een paar jaar later voor een eigen zaak: Het Wolthuis.
Marco daarentegen kende maar één route: de horeca. Al vanaf zijn vijftiende stond hij in keukens, eerst met een voorliefde voor patisserie. “Mooie taartjes maken vond ik geweldig, tot ik ontdekte dat je er ook om vier uur ’s nachts voor je bed uit moet”, grapt hij. Uiteindelijk koos hij voor koken, werkte dag en nacht bij topzaken als Mijn Keuken en Le Bouleau en leerde het vak van de besten.
Te weinig uur in een dag
Judith en Marco ontmoetten elkaar in het restaurant waar ze destijds allebei werkten. “Al snel spraken we naar elkaar uit dat het een droom was om ooit een eigen zaak te openen”, vertelt Judith. Toen Judith en Marco hun oog lieten vallen op het huidige pand van Het Wolthuis (destijds De Bloemkool), wisten ze: dit is het. Maar het duurde nog een jaar voordat ze écht de sleutel kregen. “We vergeleken na die bezichtiging elk ander pand met dit pand. Er was gewoon niets beters dan dit te krijgen”, vertelt Marco. Gelukkig kwam het pand later toch weer vrij én werd het toegewezen aan Marco en Judith.
Met een baby op de arm, allebei een nieuwe baan én corona in de lucht begon de verbouwing. Vrienden timmerden ijzerwerk, verfden muren en knapten toiletten op. Het spaargeld verdampte, maar de droom werd werkelijkheid. “24 uur in een dag was eigenlijk te kort om alles af te krijgen”, vertelt Marco. “Maar met de droom voor ogen is het gelukt: in 2021 openden we ons eigen restaurant!”
Het totaalplaatje
Wat Het Wolthuis bijzonder maakt? Het totaalplaatje. Geen dure sterallures, maar een plek waar iedereen zich welkom voelt. “We willen dat ons restaurant voor een brede doelgroep toegankelijk blijft”, legt Marco uit. Elke twee maanden staat er een nieuw menu op tafel, vaak met streekproducten. Vooral de beroemde drie A’s van de Brabantse Wal – asperges, ansjovis en aardbeien – spelen een hoofdrol. “En dat is nog een mooi verhaal, want de oorsprong van de drie A’s ligt in dit pand, toen het nog De Bloemkool was onder leiding van de familie Bosters.” Aan de muur hangt een schilderijtje met ansjovis, dat herinnert aan de start van de befaamde drie A’s op deze plek.
Ook hun wildavonden zijn inmiddels bekend en populair in de regio. “Zetten we morgen online en hop, uitverkocht”, zegt Judith. En ja, ook als er geen wild op tafel staat, is er genoeg te beleven. Gasten blijven terugkomen en personeel werkt graag bij Het Wolthuis. “Dat vind ik echt bijzonder”, zegt Judith. “Het laat zien dat we uitstralen dat de zaak gezond is. En dat voel je.”
De lat hoog, maar met een glimlach
Met twee jonge kinderen, een volle zaak en personeel dat ook aandacht wil, is het leven van Marco en Judith allesbehalve rustig. “We willen alles goed doen, onze lat ligt hoog”, vertelt Judith. Marco vult aan: “Maar hé, ik vind alles leuk: koken, inrichten, zelfs de toiletten schoonmaken. Ik voel me nooit beter dan de mensen die bij ons werken. Het Wolthuis draait niet om ons, maar om onze gasten en iedereen die hieraan meewerkt.”
Ondanks alle drukte blijven ze genieten. Want wat is er mooier dan gasten die zich thuis voelen en genieten van jouw werk? “Als mensen zeggen: ‘Hier wil ik terugkomen’, dan is onze missie geslaagd”, aldus Marco trots.
Bekijk de website van Restaurant Het Wolthuis
september 2025