De West Brabantse Waterlinie is dé bakermat van de inundatietechniek. Door grote delen van het laaggelegen land tussen Steenbergen en Bergen op Zoom onder water te zetten, werd in de 17de en 18de eeuw een haast onneembare horde opgeworpen voor met name de Spaanse en Franse troepen. Dankzij het subsidiëringsprogramma Landschappen van Allure van de provincie Noord-Brabant is de West Brabantse Waterlinie als onderdeel van de Zuiderwaterlinie de afgelopen jaren in ere hersteld om inwoners en bezoekers een unieke, recreatieve ervaring te bieden. Ontdek én beleef de rijke (militaire) historie, de cultuur, de natuur, het water en de architectonische hoogstandjes. Vandaag én in de toekomst. Neem alvast een kijkje vanuit de lucht.

Zuiderwaterlinie
De West Brabantse Waterlinie maakt deel uit van de Zuiderwaterlinie. De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste én meest gebruikte van alle Nederlandse waterlinies. Een unieke ketting van 11 Brabantse vestingsteden en hun ommeland, verbonden door het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met het water. Van kleine verborgen parels tot toeristische attracties waar de buitenlandse toerist op af komt... Over 160 kilometer lang ontdek je een veelzijdig aanbod aan bekende en minder bekende plaatsen die allemaal verband houden met de Zuiderwaterlinie. Op www.zuiderwaterlinie.nl vind je alle info en tips om je bezoek te plannen.

Op de fiets, te voet of in de auto de Zuiderwaterlinie ontdekken
Water als verdedigingsmiddel, dat kan alleen door Hollanders bedacht zijn! Hoe dit precies werkte, dat ontdek je door gebruik te maken van de routes. Je kunt kiezen uit een autoroute, het Zuiderwaterlinie wandelboek of de LangeAfstand Waterlinie fietsroute. Meer informatie over de auto- fiets- en wandelroute vind je op www.zuiderwaterlinie.nl

West Brabants Fietsarrangement
Maak van je bezoek aan de West Brabantse Waterlinie een meerdaagse fietstocht. Met dit nieuwe fietsarrangement fiets je van Bergen op Zoom naar Steenbergen en/of Tholen (of andersom) en de kofferservice zorgt ervoor dat je bagage klaarstaat in de hotelkamer. 

Hoe kun je dit arrangement boeken?
1. Kies en boek de hotels waar je wilt overnachten.*
2. Stuur een mail naar het eerste hotel dat je boekt. Vermeld 'fietsarrangement West-Brabant' en de naam van de andere hotels waar je geboekt hebt in je mail.
3. Het arrangement is geregeld!
4. Bij aankomst in het eerste hotel ligt een welkomstpakket en informatie over stad en streek voor je klaar. 
5. De kofferservice brengt je bagage van het ene naar het andere hotel.
* Boek tenminste twee verschillende hotels om gebruik te maken van de kofferservice.

Deelnemende hotels:
Bergen op Zoom: Grand Hotel de Draak, Cityhotel en Hotel Old Dutch.
Steenbergen: Hotel Brasserie de Kaai, Hotel Dok
Tholen: Hotel Sam