De West Brabantse Waterlinie is dé bakermat van de inundatietechniek. Door grote delen van het laaggelegen land tussen Steenbergen en Bergen op Zoom onder water te zetten, werd in de 17de en 18de eeuw een haast onneembare horde opgeworpen voor met name de Spaanse en Franse troepen. Dankzij het subsidiëringsprogramma Landschappen van Allure van de provincie Noord-Brabant is de West Brabantse Waterlinie als onderdeel van de Zuiderwaterlinie de afgelopen jaren in ere hersteld om inwoners en bezoekers een unieke, recreatieve ervaring te bieden. Ontdek én beleef de rijke (militaire) historie, de cultuur, de natuur, het water en de architectonische hoogstandjes. Vandaag én in de toekomst. Neem alvast een kijkje vanuit de lucht.

 

Zuiderwaterlinie
De West Brabantse Waterlinie maakt deel uit van de Zuiderwaterlinie. De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste én meest gebruikte van alle Nederlandse waterlinies. Een unieke ketting van 11 Brabantse vestingsteden en hun ommeland, verbonden door het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met het water. Van kleine verborgen parels tot toeristische attracties waar de buitenlandse toerist op af komt... Over 160 kilometer lang ontdek je een veelzijdig aanbod aan bekende en minder bekende plaatsen die allemaal verband houden met de Zuiderwaterlinie. Op www.zuiderwaterlinie.nl vind je alle info en tips om je bezoek te plannen.

Op de fiets, te voet of in de auto de Zuiderwaterlinie ontdekken
Water als verdedigingsmiddel, dat kan alleen door Hollanders bedacht zijn! Hoe dit precies werkte, dat ontdek je door gebruik te maken van de routes. Je kunt kiezen uit een autoroute, het Zuiderwaterlinie wandelboek of de LangeAfstand Waterlinie fietsroute. Ontdekken op je eigen manier. Meer informatie over de auto- fiets- en wandelroute vind je op www.zuiderwaterlinie.nl