Jubileumjaar Steenbergen

Steenbergen viert feest, en hoe! Want je 750e verjaardag is er eentje die je niet zomaar voorbij laat gaan. Daarnaast bestaat de gemeente ook nog eens 25 jaar, dus dat betekent dubbel feest. In en rondom Steenbergen wordt er dan ook van alles georganiseerd. Olav Reijers, projectleider Jubileumjaar 2022, geeft ons een inkijkje in de geschiedenis van de stad en wat er zoal georganiseerd wordt.

Olav is samen met zijn collega Claudia de Groen projectleider van het bijzondere jubileumjaar. “Ik heb een achtergrond als kunsthistoricus en archeoloog. Bij de gemeente werk ik als medewerker cultuur en erfgoed. Om dit dan samen met Claudia te mogen organiseren is ontzettend leuk”, laat Olav weten. “Het hele jaar lang worden er tal van activiteiten georganiseerd. Een deel is georganiseerd door ons, de gemeente, met behulp van vrijwilligers. Daarnaast hebben we ook een groep inwoners bij elkaar gezocht met allerlei achtergronden en leeftijden die ook van alles hebben georganiseerd. Plus dat er daarnaast nog heel veel acties of leuke dagen zijn georganiseerd door ondernemers. Dat maakt dat er bijna altijd wel iets te doen is!” vertelt Olav enthousiast.

Belegering
Vestingstad Steenbergen krijgt in 1272 zijn stadsrechten. Een belangrijk gebied, omdat er zout uit het veen gewonnen wordt. Dit betekent een flinke handel. In de tachtigjarige oorlog is er flink om Steenbergen gevochten. De ligging en de zwakke verdedigingswerken leiden tussen 1572 en 1622 tot de ene belegering, verovering en herovering na de andere. De bevolking lijdt erg onder dit stuivertje wisselen tussen de Spaanse en Staatse troepen.
Op 18 juli 1622 veroveren drie compagnieën Spanjaarden de vestingstad voor een laatste keer. Enkele maanden later kan Prins Maurits Steenbergen ontzetten en trekt hij op zijn beurt met een enorme legermacht de vestingstad binnen. De herovering van Steenbergen wordt in het hele land uitbundig gevierd. Na 1626, dankzij de aanleg van Fort Henricus, wordt Steenbergen een echte, onneembare vesting.

De restanten van de vesting Steenbergen, onderdeel van de Zuiderwaterlinie én de West Brabantse Waterlinie, zijn hier nog goed zichtbaar in het stratenpatroon, vooral de bastions met grachten.

Fort Henricus
“De geschiedenis van de stad staat centraal in alle festiviteiten rondom het jubileumjaar”, legt Olav uit. “We proberen terug te grijpen op die bijzondere geschiedenis en maken een vertaalslag naar het heden.” Een mooi voorbeeld van activiteiten die al geweest zijn en een link hebben met die bijzondere geschiedenis, is bijvoorbeeld een speciale dag voor alle basisschoolkinderen uit de gemeente. Olav: “Het bijzondere aan deze dag is de locatie bij het fort Henricus, net buiten de stad. Meer dan duizend kinderen zijn die dag bij het fort aanwezig en dat is een fantastisch gezicht. Ook hebben we een vestingfeest georganiseerd waar meer dan 14.000 mensen op af kwamen. Met een nautische markt tot een optocht historische voertuigen en mensen in historische kledij.”

Slotfeest
Met nog een paar maanden te gaan, kijkt Olav uit naar de activiteiten die er nog volgen. “Ik vind het heel bijzonder om te zien wat er allemaal al is georganiseerd en met hoeveel inzet dat door alle inwoners van de gemeente is gedaan. Gemeente Steenbergen kent echt een rijk verenigingsleven en dat is terug te zien aan al het enthousiasme en al die mooie activiteiten.” Olav kijkt met name uit naar de slotweek. “Een hele week feest vieren om dit bijzondere jaar af te sluiten!”

Alle activiteiten, nieuws en de geschiedenis van gemeente Steenbergen zijn te bekijken op https://steenbergen2022.nl/.

november 2022