Jesse werkt als projectleider in het Markiezenhof: ‘Na zeven jaar krijg ik nog steeds een ‘wauw-gevoel’ als ik de binnenplaats oploop’

Je kunt er niet omheen in Bergen op Zoom: het Markiezenhof. Maar wat is in deze tijd de rol van zo’n markant en prominent gebouw? Jesse van Tetterode werkt als projectleider aan de herinrichting van het Markiezenhof. Het doel? Een museum waarin meer verteld wordt dan alleen maar geschiedenis. Aan de hand van storytelling en een universeel thema: geheimen.

Iedereen weet hoe het is om geheimen te hebben, vertelt Jesse. “Van jong tot oud, van Bergen op Zoom tot aan Japan, voor iedereen maken geheimen een belangrijk deel uit van het leven. Met wie deel je informatie en met wie niet? In samenwerking met geheimenexpert Andreas Wismeijer brengen we verschillende onderwerpen naar het museum. En het leuke is dat we daardoor niet alleen maar over de geschiedenis praten, maar verhalen koppelen aan wat er nu speelt.”

Je kind afstaan of scheiden van de liefde van je leven?
Eén van die geheimen is het geheime huwelijk van Marianne van Arenberg. Een dame van adel die in het geheim trouwt met iemand van beneden haar stand. De kardinaal die het huwelijk zegent, belooft te helpen, maar begint haar vervolgens toch te chanteren. De keuze: haar kind afstaan of scheiden van de liefde van haar leven. Jesse: “Wat doe je dan? Als bezoeker wordt je gevraagd echtsscheidings- of voogdijpapieren te tekenen. Je voelt dan opeens zelf dat een keuze ook je naasten raken. Wat we willen bereiken is dat bezoekers met elkaar in gesprek gaan daarover, verbinding maken met elkaar.

Want uiteindelijk is dat het doel van dit thema, vertelt Jesse. “We willen mensen aanmoedigen eens met elkaar in gesprek te gaan. Je ziet alleen de buitenkant, je hoort alleen het oppervlakkige verhaal. Maar eigenlijk heb je geen idee wat er zich daadwerkelijk afspeelt. Ga eens een laagje dieper. Dat hoeft echt niet alleen maar spannend te zijn, het ontdekken van iemands hobby is ook bijzonder.”

Een geheimenpaleis
Dat geheimen de geschiedenis met het heden verbinden, blijkt ook voor het Markiezenhof zélf maar al te waar te zijn. “Het Markiezenhof is een monument met veel karakter, door de tijd heen werd het steeds aangepast aan de voorkeuren van verschillende markiezen. Daarnaast is het ook kazerne geweest en een militair hospitaal. Het is een verrassend gebouw, dat letterlijk vol zit met geheimen. Dat voel je wanneer je door de gangen loopt. Dan kom je ineens weer een nieuwe deur tegen waarvan je niet weet waar die je naartoe leidt. Met collega’s onderling grappen we vaak dat er een mooie Netflix-serie over het Markiezenhof gemaakt kan worden.”

En als die Netflix-serie er ooit komt, gaat deze ook over het heden. Want ook vandaag de dag zijn er geheimen omtrent het Markiezenhof. Jesse: “In deze tijd van bezuinigingen en turbulente politiek is de vraag hoe de toekomst van een gebouw zoals het Markiezenhof eruitziet. Je wilt met alle verschillende belangen rekening houden, maar uiteindelijk betekent iedere keuze dat er een andere keuze wegvalt.”

Mode in het Markiezenhof
Gelukkig staat dat Jesse’s ambities niet in de weg: “Naast de historische tentoonstellingen is het ook mijn ambitie om een heel ander soort tentoonstelling op te zetten en daarmee een heel nieuw publiek te bereiken. Samen met Rosalie Boonstra zijn we bezig het Markiezenhof dit najaar onder te dompelen in mode, specifiek in die van tule jurken. Ik ben heel benieuwd naar het uiteindelijke plaatje, alhoewel het er vast fantastisch uit gaat zien.”

www.markiezenhof.nl

mei 2022