Danielle: ‘Zonder versnellingen de Brabantse Wal op? Zou ik niet doen!’
Toen Danielle Engelaar als 18-jarig meisje niet goed wist wat ze na de middelbare school wilde studeren, besloot ze bij haar vader in de fietsverhuur te gaan werken. Voor een jaartje, dacht ze. Inmiddels zijn we achttien jaar verder en haalt Danielle nog steeds veel plezier uit inmiddels haar eigen bedrijf Fun4family, in het hart van de Brabantse Wal.

In Hoogerheide, te midden van de glooiende landschappen en heuvels van de Brabantse Wal, kunnen toeristen een tandem, e-bike, mountainbike of elektrische scooter huren bij Danielle. Het zit haar in het bloed, zo blijkt als ze vertelt over de generaties voor haar. Haar vader verhuurde al fietsen, en haar opa had een eigen fietsenwinkel. “Zelf stap ik niet eens zo vaak op de fiets hoor”, lacht ze. “Daar heb ik bijna geen tijd voor. Als het lekker weer is, heb ik het juist hartstikke druk met de verhuur.”

Glooiende heuvels
In achttien jaar tijd maakt Danielle ontelbaar veel toeristen blij met een dagje uit. “Ik ben wel echt een mensen-mens, dus dit werk past me goed. Overigens zie ik hier echt van alles voorbij komen: gezinnen, ouderen, maar ook scholen, verenigingen of bedrijfsuitjes. Mensen die hier niet vandaan komen zeggen bij het huren van de fiets nogal eens dat ze niet per se versnellingen nodig hebben. Dan grinnik ik altijd een beetje; ze hebben dan duidelijk nog geen goed beeld van de Brabantse Wal. Als ze terugkomen na een dag fietsen zijn ze me altijd dankbaar voor mijn advies om tóch voor een fiets met versnellingen te kiezen.”

Die glooiende heuvels, die men hier niet zo snel verwacht, is een van de dingen die Danielle zo mooi vindt aan het gebied waarin ze al haar hele leven woont. “Maar ook de diversiteit van de natuur hier is prachtig. Van bomen tot open zandvlaktes en water; je hebt hier alles heel dicht bij elkaar. Zelf kom ik heel graag in het Grenspark Kalmthoutse Heide, dat Nederland met België verbindt. Dankzij onze ligging tegen de Belgische grens krijgen we ook veel Belgische gasten, hoewel dat nu door corona wat bemoeilijkt wordt. Dat maakt mijn werk ook zo leuk, je ziet zo echt cultuurverschillen. Nederlanders zijn directer, Belgen wat zachter.”

Groepsuitjes en elektrische scooters: creatief door crisis
De coronacrisis heeft op het bedrijf van Danielle enkel een positieve uitwerking gehad. “We mogen niet veel meer, maar wél buiten zijn. Het aantal verhuurde mountainbikes is het afgelopen jaar wel verdriedubbeld! Elke crisis brengt zo zijn eigen uitdagingen mee. In 2008 had de economische crisis juist een andere invloed op ons bedrijf, het bleef toen juist angstvallig stil bij de verhuur. Maar daar word je ook weer creatief van; wij hebben toen de groepsuitjes in het leven geroepen, die als een speer gingen. Ineens wisten bedrijven, scholen en vrijgezellenfeesten ons te vinden.”

Voorlopig is Danielle nog niet uitgespeeld met Fun4family. “Ik blijf altijd zoeken naar kansen en mogelijke ontwikkelingen op het gebied van toerisme. Onlangs heb ik een paar elektrische scooters aangeschaft die men kan huren. En we zijn een samenwerking aangegaan met een restaurant hier in de buurt, zij stellen heerlijke picknickmanden samen. Zo wordt een fiets of scooter huren nog meer een beleving. Stoppen doe ik voorlopig niet. Daar vind ik dit veel te leuk voor!”

www.fun4family.nl

april 2021