Molenaar Corneel: ‘Mijn werk is het mooiste werk dat er is’                                                                                                   
Als klein jochie liep Corneel Droogers al regelmatig in de molen van zijn opa in Oud-Vossemeer. Nu is hij zelf molenaar en maakt hij met veel passie voor het vak meel in de Sint Antoniusmolen in Halsteren. Wij gingen langs om Corneel te bevragen over dit bijzondere vak…

Hi Corneel, vertel! Wie ben je, hoe ben je in deze molen verzeild geraakt?
Corneel: “Ik ben dus Corneel Droogers, geboren en getogen in Oud-Vossemeer. Sinds 2011 huur ik de Sint Antoniusmolen in Halsteren, waar ik op traditionele wijze meel maak. Voor mij kennen molens weinig geheimen meer; als klein jochie liep ik al nieuwsgierig in de molen van mijn opa. Heerlijk vond ik het, om alle geheimen van de molen te ontdekken. Toen ik 6 jaar was riep ik al dat ik later ook molenaar zou worden. Toch verliep mijn carrière iets anders. Ik heb eerst een aantal jaren in de detailhandel gewerkt, later begon ik aan een studie Journalistiek en mocht ik bij Omroep Zeeland mijn werk doen. Toen de molen in Halsteren stil kwam te staan ben ik via via bij de stichting gekomen en in mijn vrije tijd weer met de molen gaan draaien. Langzaam aan ben ik weer meel gaan maken en verkopen. En dat is uitgegroeid tot het maalbedrijf dat ik nu heb.”

Je verdient nu je brood met het maken van meel?
Corneel: “Ja, als één van de weinige molenaars in Nederland kan ik er mijn boterham mee verdienen. Dat is best uniek. Veel molens worden door vrijwilligers in stand gehouden. Er zijn nog maar zo’n dertig andere molenaars in Nederland die kunnen leven van het vak.”

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
Corneel: “Het grootste deel van mijn dag bestaat uit het inscheppen van zakjes meel in de molen. Maar tussendoor run ik ook het winkeltje in de molen, waar men naast meel ook andere lekkernijen en bakproducten kan kopen. En ik moet regelmatig langs klanten om mijn meel te bezorgen. Thuis waag ik me nog eens aan de administratie van mijn onderneming. Eigenlijk ben ik 24/7 met het werk bezig. Of ik wel eens op vakantie kan? Nee, in al die tijd dat ik in de molen werk ben ik nog niet op vakantie geweest.” Lachend: “Nu je het zo zegt… Eigenlijk ben ik daar inmiddels wel een beetje aan toe. Het is hard werken in de molen, veel mensen beseffen dat niet. Er komen vaak mensen die een rondleiding willen, maar niet beseffen dat ik het ontzettend druk heb met het meel en dat dit echt mijn werk is. Dat neem ik ze natuurlijk niet kwalijk, maar soms is het wel vervelend als ik ze dan moet teleurstellen.”

Wat vind je zo mooi aan het vak van molenaar?
Corneel: “Het mooie aan mijn vak vind ik dat ik met de natuur bezig ben. In mijn werk ben ik afhankelijk van het weer en met name de wind. Ik kijk altijd een paar dagen vooruit wat de wind gaat doen. Waait het de komende dagen niet, dan weet ik dat ik in bepaalde processen flink vooruit moet werken. Het bedrijf is compleet windaangedreven en het product dat ik maak is helemaal ambachtelijk. Maar dat maakt het juist zo bijzonder. Voorlopig ben ik nog niet uitgespeeld in de molen.”

www.antoniusmolen.nl

juli 2020