Brouwerij Sterck tovert Bergse bierhistorie terug                                                                                                                 
Wat ooit begon als hobby, loopt de afgelopen jaren behoorlijk uit de hand voor de Bergenaren Rick Donders, Joris Stoop en Maarten Touw. Het brouwen van eigen bier. Inmiddels mag het drietal zich al een jaar lang eigenaar noemen van Brouwerij Sterck in hartje Bergen op Zoom.

Een eigen brouwerij… De droom van velen!
Rick: “Ja, eigenlijk wel he? Ook voor ons was het jarenlang een droom, maar wel eentje die al snel serieuzere vormen aannam. We leerden elkaar kennen in de organisatie van het Bergs Bierfestival. Op een avond tijdens het festival riep één van ons: ‘Laten we ons eigen bier gaan brouwen!’, zoals zovelen dat ooit roepen.”

Maarten: “Ik was meteen om: dit moesten we gaan doen!”

Joris: “Datzelfde gold voor mij. Een eigen, Bergs bier: het leek me fantastisch. Zeker gezien de rijke historie die Bergen op Zoom heeft met bier. Vroeger zaten er in Bergen op Zoom tal van bierkelders verstopt; bier was als het ware een eerste levensbehoefte voor veel Bergenaren. Het leek ons mooi om die bierhistorie weer wat terug te brengen naar de stad.”

En toen ineens… was daar jullie brouwerij?
Rick: “Haha, ging het maar zo makkelijk! Nee, dat had wel wat voeten in aarde. In ons eerste plan gingen we op zoek naar een horecapartner, waaraan we ons brouwsel konden verkopen. Die konden we niet vinden.”

Joris: “Zo hebben we twee jaar met dit plan rondgelopen en gezocht. Uiteindelijk besloten we alles op onze eigen schouders te dragen: de voorfinanciering, een eigen locatie, een eigen brouwerij, notariële aktes en ga zo maar even door… Grootser en spannender, maar het is ons wél gelukt.”

Maarten: “Half maart 2019 hadden we ons eerste eigen bier in handen. Dat voelde wel als de kroon op al ons werk.”

Wat voor bier brouwen jullie eigenlijk?
Joris: “Momenteel hebben we drie vaste bieren in ons assortiment, een vierde bier zijn we aan het ontwikkelen. Het zijn drie heel verschillende bieren. De eerste is een donker bier van 9,4 procent. Een pittig biertje dat voor velen wat zwaar is. Daarom hebben we als tegenhanger een fris blond bier ontwikkeld. Een allemansvriend.”

Maarten: “Het derde bier is een tripel, weer wat zwaarder.”

Rick: “Het was natuurlijk spannend hoe ons bier in de smaak zou vallen, maar de reacties waren van het begin af aan lovend. Sterker nog: tijdens de officiële opening is onze brouwerij bijna helemaal leeggedronken. Bergenaren zijn dol op ons bier. Misschien is het ook wel de trots; we zijn de eerste brouwerij van de stad. Mensen hebben dit gemist.”

Kunnen mensen de brouwerij ook fysiek bezoeken?
Joris: “Jazeker. We hebben er heel bewust voor gekozen om ons niet te vestigen op een industrieterrein - wat veel brouwerijen doen om kosten laag te houden - maar juist in het stadscentrum van Bergen op Zoom. Juist om meer de verbinding met bezoekers én lokale ondernemers op te zoeken.”

Maarten: “Zo bakt bakker Ravels uit Bergen op Zoom brood met graan wat wij over hebben van het brouwproces. En ook met boer Bogers hebben we zo onze uitwisselingen. Hij krijgt producten van ons voor de koeien, wij krijgen hammetjes om te serveren bij de masterclasses die we organiseren.”

Wat houden die masterclasses in?
Rick: “Het zijn eigenlijk gewoon bierproeverijen, maar omdat wij het zo leuk vinden om met mensen écht kennis te delen over ons brouwproces, noemen we het een masterclass. Het gaat verder dan alleen proeven, men leert er ook echt iets van.”

Joris: “Het is ontzettend gaaf om het enthousiasme van bezoekers te zien. We hebben hier keihard naartoe gewerkt. En nog steeds: elk weekend staan we te bikkelen, naast onze normale banen. Wanneer we voor het laatst een leeg weekend hadden?” Lachend: “Geen idee eigenlijk... Het is hard werken, maar dat is het dubbel en dwars waard.”

Benieuwd geworden? De heren van Brouwerij Sterck vinden het leuk om je te verwelkomen in hun brouwerij. Deze is gevestigd in de Bosstraat 7. Voor een masterclass kun je contact met ze opnemen: +31 164 319 000. Ook bier laten thuisbezorgen behoort tot de mogelijkheden. Meer informatie vind je op www.brouwerijsterck.nl.
juli 2020

Sinds maart 2021 is Brouwerij Sterck gevestigd op Kruisakkers 28 in Bergen op Zoom