Het Brabantse Wal verhaal van... Eefje Nuijten en Donald van Hoek

woensdag 19 december 2018

Natuurmonumenten op de Brabantse Wal:
‘Hier vind je alles van Nederland in een notendop’

Donald van Hoek wilde als kind al boswachter worden. Voor Eefje Nuijten is de natuur de plek waar ze haar rust vindt. Niet helemaal vreemd dus, dat de twee nu voor Natuurmonumenten werken op de Brabantse Wal! Maar wat maakt de natuur van de Brabantse Wal zo bijzonder volgens hen? We vroegen het ze…

Stiltegebied op de Brabantse Wal
De natuur van de Brabantse Wal blinkt volgens Eefje en Donald uit in diversiteit, al weten nog altijd te weinig mensen van de pracht van deze natuur af. Donald: “Ik heb laatst de leden van mijn band meegenomen naar de Ossendrechtse Duinen. Zij stonden versteld. Dat dit hier is, zo dicht bij de plek waar ze wonen! Die verbazing is mooi om te zien. Dat duingebied is dan ook één van mijn favoriete plekken op de Brabantse Wal. Het is een stiltegebied, zo’n plek waar je nog échte rust ervaart. Dat is best bijzonder, dat zie je niet veel meer in Nederland.”

Als het aan Eefje ligt mogen we ook de Wildernissen niet vergeten. Een gebied met klimmen en dalen door de hoogteverschillen van de Brabantse Wal. Ideaal voor sportievelingen, zoals mountainbikers. De hoge duintoppen zijn ook cultuurhistorie. De Wildernissen grenst aan Kasteelpark Ravenhof-Moretusbos. Vanuit de rechte lanen van het park dwaal je door de eindeloze bossen van de Wildernissen met kronkelige paadjes en hoge duintoppen.

Meer cultuurhistorie snuif je in de Noordpolder met Middeleeuwse sloten, loopgraven en de steilrand. Het hoogteverschil tussen de hoge zandgronden en lage, natte polder voel je hier goed. Wat nu polder is, was vroeger de schelde, ofwel zee. Vanaf de hoge wal kijk je tot aan Zeeland. Hier verbeeld je je hoe de Slag om de Schelde tijdens de Tweede Wereldoorlog verliep. We willen dergelijke verhalen meer tot leven brengen in het landschap.”

Voor wie graag wat meer vertier zoekt, is de Volksabdij een heerlijke plek. Donald: “Daar is het altijd wat drukker, mede omdat de wandelingen goed te doen zijn voor iedereen. Al wil je maar een half uurtje lopen, dat kan hier prachtig. En het is gewoon een gezellige plek waar je neer kunt ploffen voor een hapje en een drankje.” Eefje: “Eigenlijk is de natuur van de Brabantse Wal een soort Nederland in een notendop. Je hebt er alles: abrupte overgangen van hoge zand en lage polders, uitgestrekte zand- en heidevelden, gesloten bossen en vennen en historische verhalen… Dat maakt dit stukje Nederland interessant!”

Van transportmedewerker naar boswachter
Helemaal vanzelfsprekend is het niet, dat Donald nu als boswachter werkt. Donald: “Dat wilde ik als kind al, maar mijn ouders zagen er geen brood in... En dus belandde ik uiteindelijk in de transportwereld. Totdat de crisis uitbrak in 2008 en ik mijn baan verloor. Als 46-jarige kwam ik bij het UWV, waar ze me vroegen: ‘wat wil je later worden?’ Waarop ik antwoordde dat ik boswachter wilde worden. Op hun advies begon ik met een opleiding tot boswachter en een stage in de natuur van de Loonse en Drunense Duinen. Dat werd mijn opstap naar deze prachtige baan als boswachter op de Brabantse Wal. Mijn droombaan.”

Eefje: “Mijn opstap naar de natuur van de Brabantse Wal begon met mijn functie binnen de gemeente Woensdrecht, waar ik me bezig hield met recreatie op de Brabantse Wal. Sindsdien heb ik de Brabantse Wal in mijn hart gesloten. De Brabantse Wal is een beetje mijn kindje geworden. Maar dat is ook niet zo vreemd, met zoveel pracht bij elkaar!”

Lees hier meer over de gebieden van Natuurmonumenten op de Brabantse Wal.

Ook lid worden van Natuurmonumenten?
Met ruim 700.000 leden is Natuurmonumenten inmiddels een grote speler in Nederland. Maar dat is volgens Donald en Eefje ook nodig om de natuur te behouden zoals het is en van te kunnen blijven genieten. Wil jij ook jouw steentje bijdragen aan het natuurbehoud van de Brabantse Wal? Word dan lid van Natuurmonumenten of ga aan de slag als vrijwilliger.