Tentoonstelling ‘Voorbij ijdelheid. Zes eeuwen zilver in en rond Bergen op Zoom’

dinsdag 10 oktober 2017

Het Markiezenhof brengt met deze nieuwe, grote tentoonstelling de geschiedenis van zilver en zilversmeden in de omgeving van Bergen op Zoom in beeld. Laat je vanaf 21 mei t/m 29 oktober verwonderen door prachtige zilveren objecten van allerlei soorten en maten, bekijk hoe de zilversmeden werkten en ontdek waarom West-Brabant een belangrijk centrum was van de zilverproductie. Aan de hand van zestien verhaallijnen ontdek je de vele gezichten van zilver in vijf monumenten en daarbuiten.

De Zilvertentoonstelling vindt plaats op diverse locaties. Elke locatie vertelt haar eigen verhaal omtrent zilver. Een spannende tentoonstelling in het Markiezenhof, de voormalige Synagoge, de Gevangenpoort, de Sint-Gertrudiskerk en de Ontmoetingskerk. Het is een interactieve beleving voor jong en oud. Rondom de tentoonstelling is een veelzijdig cultureel programma samengesteld. Van laagdrempelige activiteiten voor een groot publiek tot kwalitatief hoogstaande ‘specials’ voor de kenners en de fijnproevers.

Alle zilverlocaties bevinden zich op loopafstand. Met een passe-partout kun je alle 5 de locaties met korting bezoeken. Dit kan op één dag, of verdeeld over meerdere dagen. Het passe-partout is geldig gedurende de hele tentoonstellingsperiode en is verkrijgbaar bij VVV Brabantse Wal en het Markiezenhof.

Er kan ook gekozen worden voor een Zilverwandeling. Een gids van de Stichting Bezichtiging Monumenten leidt je langs de locaties waar zilver- en goudsmeden vanaf de middeleeuwen tot nu hebben gewoond en gewerkt. Je wordt meegenomen naar het zilver in de Sint-Gertrudiskerk of Ontmoetingskerk. Ontdek hun sporen en maak kennis met historisch Bergen op Zoom, een stad met een divers en rijk verleden.

Speciaal voor de tentoonstelling wordt het boek 'Zes eeuwen zilver in en rond Bergen op Zoom' uitgegeven. Het boek is verkrijgbaar in het Markiezenhof en bij VVV Brabantse Wal.

Zilverwandeling met gids en bezoek aan Sint-Gertrudiskerk of Ontmoetingskerk:
€6,00 p.p. minimaal 10 personen

Passe-partout:
Personen vanaf 13 jaar: €18,00
Museumkaarthouders: €10,00

Het Markiezenhof:
Personen vanaf 13 jaar: €12,00
Museumkaarthouders: €3,00

Gevangenpoort:

Personen vanaf 13 jaar: €3,00
Kinderen: gratis

Sint-Gertrudiskerk, voormalige Synagoge, Ontmoetingskerk:
Personen vanaf 13 jaar: €2,00
Kinderen: gratis

Wil je meer weten over de Zilverexpositie en andere activiteiten rondom het zilver kijk dan eens hier.