West Brabantse Waterlinie

Tussen Bergen op Zoom en Steenbergen ligt de oudste waterlinie van Nederland: de West Brabantse Waterlinie. Vanaf 1628 heeft deze waterlinie weerstand geboden aan meerdere Europese legers. De forten Moermont, Pinssen, de Roovere, Henricus, Halsters Laag, de Liniewal en het Ravelijn maakten onderdeel uit van de verdedigingslinie.

In Nederland is water vaak ingezet als verdedigingsmiddel. Zo gebruikten de Romeinen de Rijn als rijksgrens en werden er in de Middeleeuwen rondom kastelen en steden grachten gegraven om tegenstanders te weren. Ook de West Brabantse Waterlinie is hiervan een goed voorbeeld. Deze waterlinie diende ter verdediging van Zeeland en het scheepvaartverkeer tussen Zeeland en Holland. Bovendien vormden ze een aanvalsbasis richting het zuiden, waar de vijand zat. Wanneer er gevaar dreigde, konden er door een ingenieus systeem van sluizen grote stukken land onder water worden gezet. Een laag van 40 à 50 centimeter water was al voldoende om een gebied niet doorwaadbaar of doorvaarbaar te maken. De West Brabantse Waterlinie strekte zich uit van de vesting Bergen op Zoom tot Steenbergen. De laatste jaren is de waterlinie in ere hersteld. 
Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven is na afloop een kijkje komen nemen. Zo bezocht hij onder andere de loopgraaf bij Halsters Laag. Dit is één van de vele ontwikkelingen aan de West Brabantse Waterlinie. Ook lopen er wandelroutes, fietsroutes en een mountainbikeroute door het gebied.

Steenbergsestraat Model.NdtrcItem.HouseNumber
4611 TE, Bergen Op Zoom