In verband met de coronamaatregelen is het kantoor van VVV Brabantse Wal gesloten en werken de medewerkers thuis. Ook wij doen natuurlijk wat we het liefste doen: jullie inspireren over de Brabantse Wal. Daarom tijdens de lockdown iedere week een tip van een van onze collega`s. Deze week een tip van Ilse van den Aarsen.

De favoriete plek van Ilse is Fort de Roovere: “Het is de perfecte plek voor een fijne wandeling in de natuur wanneer je even een break wilt van het werk, of je gedachten de vrije loop wilt laten gaan. Natuurlijk is het ook heerlijk om hier een flinke uitbuikwandeling te maken tijdens de feestdagen.” Dat juist deze plek haar favoriet is, is niet zo gek. Ilse kent het gebied zo goed als haar eigen broekzak: “Het fijne is dat het praktisch mijn achtertuin is. Via de Fort de Roovereweg loop ik zo het bos in die me naar het fort brengt. Wanneer ik voor het laatst geweest ben? Tijdens een flinke uitbuikwandeling op 2e Kerstdag! Komende donderdag ga ik weer, met mijn collega Yvonne.”

En Ilse vertelt verder… : “Op het fort vind je allerlei plekken die je kunt ontdekken. Loop maar eens de trap op en je ziet een loopgraafbrug in het water verschijnen: de Mozesbrug. Het water staat tot aan het randje, maar je voeten blijven netjes droog! Wanneer je links kijkt, zie je de Pompejustoren in zijn volle glorie. Beklim deze toren en je hebt een waanzinnig uitzicht over het Halsters Laag! Rechts van De Schaft zie je een tunnel in de aardewal. Hier vind je een tekening die het vestingsverleden van deze regio in kaart brengt.” De architectuur maakt het fort zo bijzonder als dat het is: “Wanneer ik daar ben is de Mozesbrug vaste prik. Het blijft altijd fascinerend om te zien hoe de architecten Ro&Ad dit hebben bedacht, helemaal in lijn met de vestingsverhalen.”

Fort de Roovere is een fort en natuurgebied, waardoor je er tijdens de lockdown prima naartoe kan (kijk van tevoren even op de druktemeter van VisitBrabant). Even een pauze inlassen tijdens de wandeling? “Dat kan natuurlijk bij de Schaft. In de lockdownperiode hebben ze een loket waar je heerlijke koffie kan afhalen.”

Dat Fort de Roovere een fantastisch gebied is, is wel duidelijk. Verschillende wandelroutes lopen door het gebied heen: “Leuke routes die kunt volgen zijn bijvoorbeeld: Wandeling nummer 18 uit het Brabantse Wal wandelgidsje, deze wandeling neemt je mee over het fort langs alle bezienswaardigheden; Etappe 15 van het LAW Nederlands Kustpad (deel 1) komt langs het fortOok het streekpad De Brabantse Wal: wandelen langs de steilranden, doorkruist dit gebied. En laten we de zuiderwaterlinie wandelroute niet vergeten, de hele wandeling staat in het teken van de Zuiderwaterlinie: een linie vol met forten en vestingswerken in Brabant.”

Fort de Roovere is heel goed te combineren met een bezoek aan de Grote Melanen: “Een heerlijke plek om even een ommetje te maken langs het water. Volg de liniewal langs de Ligneweg en neem de tweede straat rechts (niet Bokkenweg, maar de volgende). Voor de sportievelingen onder ons is hier een trimbaan uitgezet, waar je allerlei sportoefeningen kunt doen. ….. Oh ja, weet je nog de dat het afgelopen keer zo vroor? Het was hier een waar schaatsparadijs!”