Vrijdag 2 juli opende Willemijn van Hees, burgemeester van de gemeente Heusden en voorzitter van de vereniging Nederlandse vestingsteden, samen met de wethouders Thom Blankers van gemeente Heusden, Mike Hofkens van gemeente Geertruidenberg en wethouder Huib van Olden van gemeente ’s-Hertogenbosch de nieuwe fietsroute ‘De Spaanse Weg’.

De eerste ‘waaier’ met daarop de fietsroute ‘De Spaanse Weg’ werd door Lenie Tabbernee van de vereniging Nederlandse vestingsteden, in Spaanse sferen, overhandigd in het bezoekerscentrum van Heusden. Maurice Leenaars onderstreepte met zijn flamenco gitaar het Spaanse accent van de fietsroute. Na de overhandiging stapte de burgemeester en wethouders op de fiets om een kort stukje van de route te beleven.

Spaanse Weg
Op de fietsroute ‘De Spaanse Weg’ volg je de voetsporen van het Spaanse leger. De fietsroute verbindt de steden, die aangehaakt zijn aan de route en die aangesloten zijn bij de vereniging van Nederlandse vestingsteden. Van Hulst tot Coevorden. De route vertelt het verhaal van het ontstaan van de Nederlanden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De totale route is maar liefst 525 kilometer lang en voert je langs 20 vestingsteden in Nederland. De route wordt aan elkaar verbonden door knooppunten en kun je dus ook in kortere afstanden rijden. Bergen op Zoom en Steenbergen maken ook deel uit en een rondje is uitgezet van 52,5 km.

Vereniging Nederlandse vestingsteden
De fietsroute ‘De Spaanse Weg’ is door de initiatiefnemer, vestingstad Groenlo (gemeente Oost-Gelre) in samenspraak met de vereniging van Nederlandse vestingsteden, ontwikkeld. Deze vereniging zet zich in voor het behouden van het culturele erfgoed in Nederland. Met hun passie voor de historie van de vestingsteden zorgen zij ervoor dat iedereen kan genieten van de charme van de vestingsteden en hun verdedigingswerken. Iedere stad vertelt haar eigen verhaal en ademt een unieke sfeer uit. Dit verleden kun je op veel plekken ontdekken, ervaren en in volle glorie aanschouwen.

De waaier voor de gehele route is verkrijgbaar bij VVV Brabantse Wal en kost € 2,95. Het routeblad Bergen op Zoom Steenbergen is gratis verkrijgbaar bij de VVV