Met de LF Waterlinieroute fiets je door aantrekkelijke natuurgebieden, op zoek naar Nederlands erfgoed op wereldniveau. De historische ‘Hollandse waterlinies’ zijn aangelegd om de vijand te weren door enorme stukken land onder water te zetten. Kniehoog water was voldoende om te voorkomen dat vijandelijke legers verder konden optrekken met hun geschut. Je volgt het westelijke deel van de Zuiderwaterlinie, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en  de Stelling van Amsterdam. Het zijn unieke ketens van militaire bouwwerken die het landschap op een bijzondere manier hebben verrijkt. Water als verdedigingsmiddel, dat kan alleen door Hollanders bedacht zijn! Hoe dit precies werkte? Dat ontdek je onderweg!

Deze strategische, groene fietstocht van 410 kilometer brengt je van Bergen op Zoom naar Edam langs vestingstadjes, forten en inundatiesluizen die in veel gevallen prachtig zijn bewaard. Plekken waar vroeger soldaten sliepen zijn nu omgetoverd tot kunstlocaties, musea en horecagelegenheden: fijne plekken om te pauzeren tijdens je fietstocht en om het verleden op je te laten inwerken. Hoewel de waterlinies niet vaak in werking zijn gebracht, hebben ze een grote stempel op het landschap gedrukt. Op veel plekken is spannende, nieuwe natuur ontstaan, langs een schier oneindig lint aan rivieren, kanalen en plassen. Al met al een bijzonder aangenaam decor om doorheen te fietsen!

Laat je bij het fietsen begeleiden door de LF-app. Gratis en handig voor onderweg. De LF Waterlinieroute staat er in detail in. Net als de Fietsers Welkom! horeca en logies. De route is beide richtingen bewegwijzerd en je bepaalt zelf je startpunt.

Wil je meer weten? Kijk op www.lfwaterlinieroute.nl