Hofzaallezingen

Er worden weer vier Hofzaallezingen georganiseerd over de cultuurhistorie rond Bergen op Zoom. De lezingen vinden plaats in de Hofzaal van het Markiezenhof en worden georganiseerd door de Geschiedkundige Kring van Stad en Land van Bergen op Zoom, Heemkundekring Halchterth en het West-Brabants Archief.

Dinsdag 6 maart: Jongerenculturen in 1960
Kitty de Leeuw geeft een lezing over jongeren culturen in Noord-Brabant in de jaren 1960. Vanaf circa 1955 kwamen overal in Nederland jongerenculturen van de grond. Jongeren reden rond op brommers, hingen rond op straat of bij cafetaria en ijssalons, kochten grammofoonplaten met popmuziek, bezochten concerten van hun favoriete muzikanten, droegen opvallende haardossen als kuiven, suikerspinnen, jazz-sikjes en beatlehaar en kleedden zich duidelijk anders dan hun ouders.

Dinsdag 13 maart: 200 jaar Antoniusmolen in Halsteren
Wout Huijgens en Corneel Droogers geven een lezing over het 200 jarig bestaan van de Antoniusmolen in Halsteren. Langs de Halsterseweg ten noorden van de Stad Bergen op Zoom torent sinds 1817 de molen Sancto Antonio, of in de volksmond de Antoniusmolen. De molen is tot aan het overlijden van molenaar Frans Moerland in 2011 in bedrijf gebleven. Sinds de meest recente restauratie is de molen weer maalvaardig ten behoeve van consumptieproducten. Sindsdien wordt er regelmatig gemalen door de vrijwillige molenaar Corneel Droogers.

Dinsdag 20 maart: Kerken in Brabant
Wies van Leeuwen geeft een lezing over Kerken in Brabant, verleden, heden en toekomst. Van Leeuwen vertelt over het bestaande en het verdwenen kerkenlandschap van onze provincie. Immers, wat wij nu aan de horizon zien is het resultaat van een grote dynamiek. Veel is gesloopt, verwoest of ingrijpend verbouwd. Daarbij ging veel schoonheid verloren, maar er is ook nieuwe schoonheid voor in de plaats gekomen. De kerken vertellen ons verhalen over ons heden en verleden. Ze vormen een erfenis die we moeten koesteren. Er wordt ingegaan op de waarde van kerken en hun kunstschatten en op de manieren waarop we ze voor de toekomst kunnen bewaren.

Dinsdag 27 maart: Anton van Duinkerken
De lezing 'Lof der zwakheid. Anton van Duinkerken over het gelukkige leven' wordt gegeven door Mariëlle Polman. ‘Uit doem en uit ellende rijst soms het rankste lied’, zo citeert Anton van Duinkerken in De mensen hebben hun gebreken Jan Engelman. Gebreken dienen volgens hem geprezen te worden, niet alleen gelaakt. Wat betekent dit voor de gedachten van Van Duinkerken over het geluk? Wat zou hij vinden van de tegenwoordige succes- en gelukscultuur? We gaan op zoek naar zijn opvattingen aan de hand van zijn literatuur- en cultuurkritieken.

Praktische informatie

  Van Tot Toelichting
€ 27.50 hele reeks van 4 lezingen
€ 10.00 per lezing

In de voorverkoop zijn alleen kaarten voor de gehele reeks te verkrijgen. Deze zijn te koop aan de balie van het Markiezenhof vanaf 12 januari. Vanaf 27 februari kun je kaarten per lezing kopen voor €10,00 per stuk (indien deze nog voorradig zijn).

Dag Van Tot Toelichting
Dinsdag 20 maart 2018 20:00 22:00
Dinsdag 27 maart 2018 20:00 22:00

Steenbergsestraat Model.NdtrcItem.HouseNumber
4611 TE, Bergen Op Zoom